Washington Post-journalisten Terrence McCoy, som dekker «poverty, inequality and social injustice» har funnet frem til to unge amerikanere i Long Beach, California, som har oppdaget at vreden blant Trumps «dispossesed» kan utnyttes til å høste tusenvis av lesere, og dermed penger.

De to, Wade og Goldman, driver nettsiden LibertyWritersNews.com. Nøkkelen til suksess er at de vet nøyaktig hva som trekker lesere og de sørger for å fore dem.

Six months ago, Wade and his business partner, Ben Goldman, were unemployed restaurant workers. Now they’re at the helm of a website that gained 300,000 Facebook followers in October alone and say they are making so much money that they feel uncomfortable talking about it because they don’t want people to start asking for loans.

Wade og Goldman finner en sak på nett, med en kjerne av sannhet, og bruker den til å bygge en story rundt, men en fengende tittel.

Det er ikke vanskelig å se at McCoy synes dette er moralsk tvilsomt. De to lukrer på Facebook.

De er begge universitetsutdannet, fra liberale hjem. Men da de kom ut av universitet var det bare McDonald-jobber som ventet på dem. De måtte selge flaskevann på fotballkamper for å klare seg. Den ene av dem stemte to ganger på Obama. De ble desillusjonert.

Begge er klar over at de tøyer grensene for sannhet og spekulerer i lesernes behov. Slik de såkalte «yellow journalists» gjorde tidligere.

“We’re the new yellow journalists,” Wade will say after a day and night when the number of people following LibertyWritersNews on Facebook will swell by more than 20,000. “We’re the people on the side of the street yelling that the world is about to end.”

Washington Post er moralsk indignert over at disse «guttene» kan tjene titusenvis av dollar på nettreklame. Men det de gjør er bare å utnytte utdannelsen sin til å være smarte. Er det fordi Washington Post ikke liker budskapet at de reagerer så sterkt? Ville de vært like indignerte hvis de var Hillary-tilhengere?

They graduated from the University of Tennessee — Wade in 2012 with an advertising degree and Goldman in 2013 with a business degree — but could only find unpaid internships and ended up working at a Mexican restaurant. On weekends, they would sell water bottles at college football games, and Goldman scalped tickets. Neither thought much about politics. Raised in liberal homes, they both voted for Obama twice, but as they struggled to find better jobs, they began to doubt those votes, their college education and the progressive values with which they were raised.

Når pendelen har svingt til høyre er det der leserne befinner seg. Men Wade og Goldman har også sett muligheten på venstresiden, der det er mye sinne for tiden.

Det de to representerer er en type uforpliktende journalistikk. Siden den utnytter en politisk polarisering kan den bli farlig for de mennesker den utpeker, som George Soros.

Det som nok er vanskelig for Washington Post å erkjenne, er at de tok denne polariseringen inn i meanstream media. Under valgkampen har CNN, WP og New York Times tatt partiskhet og ensidighet til nye nivåer. De har åpnet muligheten for noe tilsvarende på høyresiden.

Det vil nok sitte langt inne for disse nyhetsorganisasjonene å innrømme at de også er farlige for de menneskene de utpeker som rasister og antimuslimske, slik norsk presse har behandlet Sylvi Listhaug.

Wikileaks-avsløringene viste at det skjer mye bak kulissene som ikke tåler dagens lys. Når mainstream-media ikke rapporterer eller bagatelliserer rapportene, overlater de mulighetene til alternative medier. Ballen ruller.

Wade writes about a rumor he has seen on Fox News’s website, which says “the new batch of anti-Trump protesters has been bankrolled by individuals like billionaire liberal activist George Soros and groups like Moveon.org.”

“Dude,” Wade says. “The left has been, like, manufacturing the protest.”

Goldman, meanwhile, is typing a story — “It was a literal Hell Storm at DNC headquarters today” — and laughing at what he has written. “God, I just know everything about this statement is so wrong,” he says, and adds, still laughing, “What is a hell storm?”

Det eneste som kan stanse denne underskogen av nye polariserte medier er at mainstream igjen begynner å bedrive fair journalistikk. Det er det eneste som kan ta luven fra halvkvedede eller løgnaktige storyer.

Document forsøker etter beste evne å bevare balansen. Leserne merker fort om man skriver i bad faith eller good faith.