Facebook tar enda et steg i å bedrive sensur ved å usynliggjøre innlegg fra brukere som sprer informasjon som faktasjekkere vurderer som «feilinformasjon». Såkalt falsk eller villedende informasjon om Covid-19, vaksiner, klimaendringer og politiske valg skal skjules.

Facebook tar i bruk «shadowban» mot brukere som gjentatte ganger samhandler med innlegg som inneholder det selskapet anser som desinformasjon. «Shadowban», eller skyggebannlysning, manifesterer seg ved at selskapet hindrer at innlegg fra spesifikke brukere blir sett av andre.

«Today, we’re launching new ways to inform people if they’re interacting with content that’s been rated by a fact-checker as well as taking stronger action against people who repeatedly share misinformation on Facebook. Whether it’s false or misleading content about COVID-19 and vaccines, climate change, elections or other topics, we’re making sure fewer people see misinformation on our apps», skriver Facebook.

Hva som klassifiseres som falsk eller villedende informasjon er det faktasjekkere som avgjør. I Norge er det Faktisk.no som gjør denne jobben for Facebook.

Tiltakene ble iverksatt onsdag 26. mai.

«Starting today, we will reduce the distribution of all posts in News Feed from an individual’s Facebook account if they repeatedly share content that has been rated by one of our fact-checking partners. We already reduce a single post’s reach in News Feed if it has been debunked», advarer Facebook.

Facebook starter også ny strategi for å forhindre at brukere velger å følge sider som poster desinformasjon. En advarsel vil vises dersom siden har postet informasjon som strider mot faktasjekkernes konklusjoner.

«We want to give people more information before they like a Page that has repeatedly shared content that fact-checkers have rated, so you’ll see a pop up if you go to like one of these Pages. You can also click to learn more, including that fact-checkers said some posts shared by this Page include false information and a link to more information about our fact-checking program. This will help people make an informed decision about whether they want to follow the Page.»

Tidligere har Facebook utestengt brukere de mener sprer feilinformasjon og slettet grupper som omhandler «forbudte temaer», som for eksempel en svensk gruppe for Trump-tilhengere og en gruppe for vaksineofre. I februar 2021 innførte Facebook retningslinjer for å forhindre fri debatt om vaksiner.

Den pågående og stadig ekspanderende sensuren har kostet Facebook dyrt. Allerede i januar tapte selskapet milliarder på utestengning av en rekke konservative personer.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.