Facebook går hardt til verks med nye retningslinjer for å forby vaksinedebatt. Nå risikerer du å bli utestengt for å snakke negativt om vaksiner. Foto: Berit Roald / NTB

Facebook utvider arbeidet med sensur av påstander og spørsmål omkring covid-19 og vaksineprogrammene. Å stille spørsmål ved effektiviteten av vaksineprogrammene mot koronavirus, eller vaksiner generelt, kan nå koste deg gruppe-chatten eller siden din.

Mandag 8. februar publiserte Facebook et blogginnlegg med nye tiltak mot «falsk informasjon» om. covid-19 og vaksiner mot koronavirus.

«Today, we are expanding our efforts to remove false claims on Facebook and Instagram about COVID-19, COVID-19 vaccines and vaccines in general during the pandemic,» skriver Facebook.

Den utvidede listen over påstander er som følger:

  • COVID-19 is man-made or manufactured
  • Vaccines are not effective at preventing the disease they are meant to protect against
  • It’s safer to get the disease than to get the vaccine
  • Vaccines are toxic, dangerous or cause autism

Brukere og grupper på Facebook og Instagram risikerer altså å bli stengt dersom de sprer informasjon om at koronavaksinen, eller vaksiner generelt, ikke fungerer eller kan være farlig.

Facebook har tidligere forbudt «falske påstander» vedrørende koronavaksinen, men reglene skjerpes nå kraftig. De nye reglene gjelder ikke bare koronavaksiner, men vaksiner generelt, understreker selskapet. Det innebærer at det ikke er lov å hevde at en vaksine er farlig. Det skal heller ikke formidles informasjon om at «vaksiner ikke er effektive for å forhindre sykdommen de er ment å beskytte mot.»

Facebooks nye regler ble kunngjort samme dag som nyheten om at Astra Zenecas koronavaksine har vist seg å virke særdeles dårlig mot den sørafrikanske mutasjonen av koronaviruset. Det er allerede uklart om den samme vaksinen, som for øyeblikket blir kjøpt i mange forskjellige land, i det hele tatt fungerer for å beskytte eldre mennesker mot covid-19-pandemien. Om disse nyhetene vil forbys av Facebook er uklart.

Det er heller ikke lenger lov å uttale på Facebook at en vaksine kan forårsake autisme, eller at det ville være tryggere å bli smittet med en sykdom enn å bli vaksinert. Uttalelser om covid-19 som menneskeskapt sykdom forbudt.

«We will begin enforcing this policy immediately, with a particular focus on Pages, groups and accounts that violate these rules, and we’ll continue to expand our enforcement over the coming weeks. Groups, Pages and accounts on Facebook and Instagram that repeatedly share these debunked claims may be removed altogether», skriver Facebook.

Men det stopper ikke der, Facebook har utarbeidet et detaljert liste over påstander og temaer som forbys, med forankring i retningslinjene for hatefulle ytringer, diskriminering og bidrag til risikoen for overhengende vold eller fysisk skade:

Under our hate speech policy, we’re removing content that:

  • States that people who share a protected characteristic such as race or religion have the virus, created the virus or are spreading the virus. This does not apply to claims about people based on national origin, because we want to allow discussion focused on national-level responses and effects (e.g. “X number of Italians have COVID-19”).
  • Mocks people who share a protected characteristic such as race or religion for having COVID-19.

Under our bullying and harassment policy, we remove content that targets people maliciously, including content that:

  • Claims that a private individual has COVID-19, unless that person has self-declared or information about their health status is publicly available.

And we remove misinformation that contributes to the risk of imminent violence or physical harm. In the context of a pandemic such as COVID-19, this applies to:

False information about the existence or severity of COVID-19, including, but not limited to:

  • Claims that COVID-19 does not exist, is not a pandemic or that it is no more dangerous to people than the common cold or flu.

Facebook har siden desember jobbet med å fjerne innhold vedrørende covid-19-vaksiner, men det er etter konsultasjon med «ledende helseorganisasjoner, inkludert Verdens helseorganisasjon (WHO)» selskapet velger å utvide listen over det de omtaler som falske påstander.

Reglene vil gjelde både på Facebook og på Instagram, som eies av Facebook.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.