En «faktasjekk» som organisasjonen Lead Stories har utført for Facebook av en kritisk artikkel om Pfizers vaksinetester i British Medical Journal (BMJ), flagges som misvisende av Facebook, som også forhindrer deling av artikkelen.

Det kunngjør BMJ-redaktørene Fiona Godlee og Kamran Abbasi i et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg som er offentliggjort i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet.

Det var i november at BMJ kunne avsløre vitnesbyrd fra personer som hadde oppdaget uregelmessigheter under vaksinetester for Pfizer som ble utført av selskapet Ventavia. I henhold til tidsskriftets undersøkelser kunne både data- og pasientsikkerheten settes i fare på grunn av disse uregelmessighetene.

The BMJ commissioned an investigative reporter to write up the story for our journal. The article was published on 2 November, following legal review, external peer review and subject to The BMJ’s usual high level editorial oversight and review.[1]

Ikke desto mindre har Lead Stories satt seg til doms over BMJ, og konsekvensene ble raskt merkbare, konstaterer Godlee og Abbasi.

But from November 10, readers began reporting a variety of problems when trying to share our article. Some reported being unable to share it. Many others reported having their posts flagged with a warning about “Missing context … Independent fact-checkers say this information could mislead people.” Those trying to post the article were informed by Facebook that people who repeatedly share “false information” might have their posts moved lower in Facebook’s News Feed. Group administrators where the article was shared received messages from Facebook informing them that such posts were “partly false.”

Readers were directed to a “fact check” performed by a Facebook contractor named Lead Stories.[2]

Redaktørene er himmelfalne over kvaliteten på arbeidet som er utført av «faktasjekkeren»:

We find the “fact check” performed by Lead Stories to be inaccurate, incompetent and irresponsible.

— It fails to provide any assertions of fact that The BMJ article got wrong

— It has a nonsensical title: “Fact Check: The British Medical Journal Did NOT Reveal Disqualifying And Ignored Reports Of Flaws In Pfizer COVID-19 Vaccine Trials”

— The first paragraph inaccurately labels The BMJ a “news blog”

— It contains a screenshot of our article with a stamp over it stating “Flaws Reviewed,” despite the Lead Stories article not identifying anything false or untrue in The BMJ article

— It published the story on its website under a URL that contains the phrase “hoax-alert”

På forespørsel nekter likevel Lead Stories å forandre noe i sin evaluering av British Medical Journal. BMJ-redaktørene har også kontaktet Facebook med sikte på å få fjernet stemplingen av tidsskriftets kritiske artikkel om Pfizer-testene.

Godlee og Abbasi er klar over at fenomenet med sviktende «faktasjekk» er utbredt:

There is also a wider concern that we wish to raise. We are aware that The BMJ is not the only high quality information provider to have been affected by the incompetence of Meta’s fact checking regime. To give one other example, we would highlight the treatment by Instagram (also owned by Meta) of Cochrane, the international provider of high quality systematic reviews of the medical evidence.[3]

Facebook har gitt ansvar til inkompetente personer, konkluderer BMJ-redaktørene, som formaner selskapet til å ta affære.

 

Pfizer rammet av skandale hos underleverandør

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Følg Document på MeWe.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.