En mannlig asylsøker skal ha mishandlet to kvinner som delte ut klær til asylsøkere ved et asylmottak. Asylsøkeren var ikke fornøyd med hvordan utdelingen av klær gikk for seg. Kvinnene jobbet som frivillige hjelpere.

Fikk han feil størrelse? Likte han ikke rutete skjorte? Var det for mye å velge i slik at frustrasjonen tok overhånd? Hva i all verden er det som får folk til å slå de som hjelper dem?

Situasjonen bør også vies oppmerksomhet fordi det uttales at slike situasjoner er vanlige ved det aktuelle asylmottaket. I hvertfall uttales det at man er vant med å hanskes med lignende situasjoner der.

Västsura

Västsura herregård – nå asylmottak.

Det er åpenbart at noen drar med seg en voldskultur når de søker asyl.

Förra torsdagen ska en man i 40-årsåldern ha gett sig på två kvinnliga frivilligarbetare som befann sig på asylboendet i Västsura. Mannen är misstänkt för att ha hotat den ena kvinnan och misshandlat den andra.
Händelsen skedde i samband med att de frivilliga hanterade de stora mängder kläder som har skänkts till boendet.

– De boende har känt en frustration kring att de inte får komma in och plocka för sig, utan att vi har fått styra det här utifrån vad de har för behov.

– Vi är vana att hantera sådana här situationer. Vårt mål nu är att verkligen sortera upp allt som vi har fått och ge ut det.

Det går seg nok til bare man får snakket med asylsøkerne og forklart at de ikke må slå kvinner og særlig ikke de som hjelper dem. Det må forventes at folk som har en annen kultur – har nettopp det. Vi forstår at dagens innvandringstempo gjør det umulig å gi alle asylsøkere en psykolog hver for en radikal omlegging av adferdsmønster. Men et par knep kan vi tilby:

Vi foreslår at de henger opp noen postere med enkle illustrasjoner. Her er et utkast. Man kunne også legge til «no raping», «no firestarting», «no knifing», «no killing»…ja, dere lesere kan sikkert komme opp med flere forslag selv!

c3dc5741a5dea5ec4fe593d15c205251.image.389x550

Hvorfor ikke belønne god oppførsel? Dette er jo pedagogenes fagområde og det myldrer av frivillige pedagoger rundt asylsøkerne. Det virker for skoleunger, så det er ingen grunn til at det ikke skal virke på uregjerlige asylsøkere. Man kan tenke seg i en kombinasjon med wifi-tilgang og stønader som belønning. Man har lang nok erfaring nå med nyankomne til ikke å ta vanlig folkeskikk for gitt. Eventuell hårsårhet bør overses. Det er en større krenkelse å bli bitt enn å bli fortalt at du ikke får lov til å bite. Hensikten, middelet og alt det der.

spiderman-behavior

Synd man ikke kan bytte ut Spiderman med Muhammed, men da blir dessverre «må-ikke-listen» enda lenger.

vlt.se