Innvandring kan lett skape gnisninger mellom den eksisterende befolkningen og de nyankomne når den eksisterende befolkningen må gi plass for de nye. Folk som har stått på venteliste på sosialbolig ser at de blir forbigått i køen fordi andre har mer presserende behov. Dette ble et så stort problem i Storbritannia at de lokale myndighetene måtte endre på rutinene. «Det er en myte at innvandrere gis prioritet», skrev  The Guardian i 2009. Men de tok feil. Og Daily Mail kunne fastslå at det ikke var noen myte i 2013.

Noen valgte å tenke «nytt» og Jonas Gahr Støres forslag er å bosette Syriaflykninger på norske skoler.

– Ja, i den første fasen. Vi kan ikke utelukke slike løsninger, men det må jo holde en akseptabel standard. Målet er at de som kommer til Norge raskt skal få bolig, opplæring og arbeid, sier Støre.

Han får støtte fra SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er godt tenkt. Det er viktig å være kreativ for å se om vi kan klare å ta imot flere. Da må vi være villige til å se på nye løsninger, sier han.

– For de flyktningene det gjelder vil det å komme til Norge uansett være mye bedre enn slik de har det i dag.

I Norge hender det at nordmenn får leieforholdet avsluttet for at kommunen skal kunne gi rom til flyktninger med «boutfordringer». Men slike saker er lokalnytt og ikke av interesse for de landsdekkende avisene.

Sveriges forrige statsminister, Fredrik Reinfeldt, kunne ikke se problemet med manglende boliger og flere innbyggere da han kikket ut av flyvinduet:

– Vad betyder ordet “nog”? Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt.

Men det er nok flere svensker som skjønner hva ordet «nog» betyr. Beboere ved Millmark Center fikk i forrige måned beskjed om at de måtte flytte, for husene skulle fylles med asylsøkere.

– Jag blev mest arg i början. Sen har det bara varit kaos alltihop känns det som, säger Lisa Jacobsson, som bor i ett av husen.

– Det som är chockartat är att de bara kan komma och säga att här ska ni ut, tycker Evy Hellqvist.

Evy Hellqvist är en av hyresgästerna i huset och hon har inte ännu skrivit på pappret som innebär att hon måste flytta från sin lägenhet.

– De var här i fredags, och så sa de att de hade köpt, och så hade de ansökt om tillfälligt boende, och sen ville de att vi skulle flytta inom en månad. De vill att vi ska skriva på ett papper, men det har vi inte skrivit på, utan vi har vänt oss till Hyresgästföreningen. Jag vet inte vad de säger, om de kan göra så här över huvud taget, säger Evy Hellqvist.

Millmark

Millmark i Torsby (Google maps på Den Korte avis)

Den nye eieren, Erik Jonsson, forteller at han kjøpte stedet for en drøy måned siden.

Var målet med kjøpet å drive asylmottak? spurte Värmlands Folkblad.

– För att utveckla en affärsverksamhet som blir vinstgivande, till skillnad till den verksamhet som är där i dag, säger Erik Jonsson.

Asylmottak er lagt «bedre buttikk» enn vanlige, kjedelige kulturløse svenske leieboere. Og Staten betaler. Nei, vent – svenske skattebetalere betaler. Whatever. Asylmottak drives ikke av godhet, men av penger i kassen.

Men før eller siden tar det slutt. Både godheten og pengene.

“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money”, sa Margaret Thatcher.

 

Värmlands Folkblad  SVT

Les også

-
-
-
-
-
-
-