Nytt

Beboere i Rasmusgatan i Malmø opplever svært mye uroligheter og kriminalitet. Ingen våger lenger å uttale seg om forholdene i gaten, for de vet at det kan få alvorlige følger.

De unga killarnas bemötande är varken vänligt eller hotfullt. Det finns inget att säga, enligt dem. När vi pratar med ett medelålders par som befinner sig ute skriker killarna åt dem att inte uttala sig. Mannen säger att han inte vet något.

Inne i lägenheterna på båda sidor av Rasmusgatan har grannarna mycket att säga. Men de vill inte ha med sina namn i tidningen. En kvinna som hade det för ett år sedan blev så trakasserad att hon tvingades flytta. Hennes bil förstördes, hon hotades, lägenheten bombarderades natt och dag med stenar, lök och ägg.

Utviklingen i denne delen av Malmø er sammenlignbar med større byer i f.eks Sør-Afrika. Det er en fordel å legge igjen verdisaker hjemme når man skal ut på gaten. Man må også beskytte boligene med å bl.a fjerne vinduer av glass og det er risikabelt å gå utendørs på kveldene.

Flera grannar har bytt glaset i fönstren mot plast. De har funderat på att ha trä istället för glas i både lägenhets- och portfönster.

– I våras var det lugnt ett tag, för då blev ingen rånad vad jag vet. Då var polisen ofta här, men nu syns de inte längre. Det känns absurt att säga det, men jag har gått förbi en bil som låg upp och ner utan att jag reagerade. Jag gick bara förbi, säger en av grannarna.

Innan de boende går hemifrån lägger de ifrån sig allt av värde. Flera har utsatts för rån.

– Jag går aldrig ut på kvällarna längre trots att jag är en aktiv människa.

For noen fikk drømmen om det kosmopolitiske samfunnet seg en skikkelig knekk.

Vi flyttade hit för att vi tyckte att det var kosmopolitiskt och trevligt att bo nära Möllan. Men drömmen har förvandlats till en mardröm. Hur kunde det bli så här?

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1556112/Drommen-har-forvandlats-till-en-mardrom.html