Nytt

Sverige har fått litt erfaring med misfornøyde asylsøkere etterhvert. Det er ikke slik at de er så glade for å ha kommet seg bort fra krig og forferdelige opplevelser at alt annet er himmelrike i forhold. Flere asylslott har opplevd bråk og hærverk fordi de ikke liker maten, stedet er for avsides eller internettilgangen er for dårlig. Eller de tilhører ulike grupperinger som kriger i hjemlandet, og da fortsetter gjerne motsetningene uavhengig av geografien.

Denne gangen nektet flere av asylsøkerne å gå av bussen da de ankom et asylmottak i Røstånga.  De måtte derfor fraktes tilbake til Malmø. Røstånga er et lite sted i Skåne med rundt 800 innbyggere. De har også nærmere 200 asylsøkere.

Fadi Abdulrahim tar av sig mössan och visar sin skallskada. Han behandlas på sjukhuset i Lund.

– Det här är bara en byggnad ute i skogen. Jag vill ha ett lämpligare ställe, säger han.

Wasim är en av dem som har stigit av bussen, men vägrar gå in och ta en plats på boendet.

– Jag blev chockad när jag kom in dit. Stället är förfärligt, litet, skitigt, och mitt i ingenting, säger han.

2013-05-30-03-00-14_asylboende_Blinkarpsgarden

Blinkskarpsgården er et av de dyreste og mest beryktede asylmottakene i Sverige – noen tjener gode penger på polikernes «hjertevarme» åpne grenser.

Mange asylsøkere har valgt å reise til de rike nordiske landene fordi de forventer å bli godt ivaretatt både økonomisk og rent menneskelig. Og mange av dem har betalt mye for å komme hit. Pressesjef Fredrik Bengtsson ved Migrationsverket sier at lignende saker har skjedd tidligere, han mener at asylsøkerne har høye forventninger.

– När den bilden inte överensstämmer med verkligheten så får vi ibland problem. Man har andra förväntningar än det man faktiskt möter.

Det forundrer meg at man klager over renholdet. Selv om mange av asylmottakene er tidligere hoteller, så drives de ikke lenger som hoteller og asylsøkere er ikke betalende gjester. Hvorfor kan ikke asylsøkere få beskjed om å holde det rent rundt seg? I blokker er det helt vanlig at trappevasken går på omgang blant beboerne. De klager over at de ikke har noe å gjøre hele dagen og at det er møkkete. Hallo?

Sydsvenskan