Sakset/Fra hofta

En ansatt i det svenske asylsystemet har sendt en email til Merit Wagers blogg hvor den absurde situasjonen om skäggbarnen igjen belyses.

Jag är integrationshandledare på ett boende för ensamkommande asylsökande unga (de som brukar kallas för ensamkommande flyktingbarn), samt för unga som får PUT. Några av mina kollegor och jag hade en diskussionen om dem och en av de erfarenheter vi delade var att ”barnen” blivit äldre och äldre under de många år vi jobbat med detta. På pappret har de alltid varit 14–18, så det är inte detta vi menar. Vi syftar på deras verkliga ålder.

Sverige har fremdeles ikke tatt i bruk røntgen eller annen teknologi for å avdekke den reelle alderen på «asylbarna» i Sverige og sirkuset fortsetter.

När jag började jobba med detta i mitten på 2000-talet var det högst en fjärdedel som man verkligen tyckte sig kunna ifrågasätta åldern på, bara med en snabb blick. Idag däremot är det en klar majoritet av ”barnen” som uppenbart är över 18 år. Det man talar om i min bransch och på de boenden jag har kontakt med i tjänsten, är att de som är under 18 år hör till undantagen.

Det høres ut fra dette som om tilstandene forverres. Det er intet mindre enn en skandale at de ansatte på asylmottakene opplever at et fåtall av de «ensamkommande asylbarna» er under 18 år.

Vid det här laget är det ett antal killar som på pappret är 16 år, som kommit till mig för att få hjälp med att köpa medel på apoteket för att motverka deras åldershåravfall. Ingen ifrågasätter dock deras ålder. Inte migrationsverket. Inte socialtjänsten. Inte heller de journalister som intervjuat några av ungdomarna på frivillig basis, godkänt av deras respektive gode män.

ensam_ahmad3

  Merit Wagers blogg