Dette har sittet langt inne. Men nå er det i ferd med å snu. Det nytter ikke å late som om lenger. Borås Tidning skriver i sin lederkommentar at en stor andel av de mindreårige barna som er kommet til Sverige egentlig er voksne menn.

En stor andel av den flyktinggrupp som kallats ensamkommande barn kan i själva verket vara vuxna män. Enligt Rättsmedicinalverket är runt 80 procent av de som hittills fått genomgå den nya medicinska åldersbedömningen vuxna.

Avisen skriver at de uoffisielle retningslinjene i Migrationsverket var å akseptere den oppgitte alderen hvis asylsøkeren så yngre ut enn 40 år!

Under en period av flera år valde Migrationsverket att nästan alltid att acceptera den ålder som den sökande uppgav. Tidigare ålderstester med handledsröntgen och tandröntgen övergavs. En anställd handläggare på Migrationsverket har berättat att det gick ut inofficiella riktlinjer att acceptera angiven ålder om den sökande såg yngre ut en 40 år.

Dette er tungt å svelge for Borås Tidning som straks tar de asylsøkendes parti: De ble i prinsippet tvunget til å lyve om alderen, skriver de.

Valet att under flera år inte ålderstesta skadade rättssäkerheten i asylprocessen. Policyn måste i princip ha tvingat asylsökande att ljuga om sin ålder.

Men endelig forstår man realitetene og i det minste noen av de konsekvensene som det har fått:

Nationalekonomen Tino Sanandaji har uppskattat merkostnaderna för gruppen ensamkommande under 2016 till drygt 30 miljarder. Men problemen handlar inte bara om de stora talen. Riktiga barn hamnade i utsatta situationer. Barn i nedre tonåren har fått dela förläggning med män i 30-årsåldern.

Att kalla vuxna för barn skadade också tilliten inom det svenska samhället. Så gott som alla kulturer försöker upprätthålla en gränsdragning mellan barn och vuxen. Det skapar en känsla av overklighet när någon väljer att tala om uppenbart vuxna personer som om de vore barn.

Falska åldersangivelsen har också komplicerat rättsprocesser i Sverige. Mannen som mördade en kvinna på ett HVB-hem i Mölndal hade skrivits in som 15-åring men visade sig vara vuxen. I den pågående rättegången om det så kallade sommarstugemordet i Arboga råder oklarheter om en av de åtalade var 20 eller 25 år vid tiden för dådet.

Overraskende nok tar også den svenske avisen for seg de som har blitt behandlet dårlig i den offentlige debatten når de har påpekt realitetene:

De som pekat på det orimliga i att inte pröva åldern har smutskastats i den offentliga debatten, och beskyllts för att vara motståndare till den asylrätt de i själva verket har försökt skydda. Bloggaren och asylaktivisten Merit Wager är ett exempel.

De som har tjent på Migrationsverkets uoffisielle alderspolicy er asylsøkerne selv, asylbaroner og Sverigedemokraterna, skriver Borås Tidning. De sier at det er Migrationsverkets feil at Sverigedemokraterna nå er Sverige største parti på flere målinger. Her skal syndebukkene frem og det kan bli stygt!

De trekker konklusjonen om at alderstesting av asylsøkere der alderen er usikker er et nødvendig skritt på veien tilbake til en fungerende solidarisk innvandringspolitikk.

Att ålderspröva fall där asylsökandes ålder är osäker är ett nödvändigt steg på vägen tillbaka till en fungerande solidarisk migrationspolitik.

Sverige har en lang vei å gå.

Borås Tidning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂