Innenriks

Audun Lysbakken (SV) reiser til Hellas for å lære om flyktningekrisen.

Lysbakken påpeker at Norge har plass, ressurser og trenger arbeidskraft. Det er bare for nordmenn å være rause. Fattige og rike kommuner må trå til. Vi må åpne opp når verden banker på.

På bekostning av hvem?

Vi må ta stilling: Hvordan skal vi ta imot verden når den kommer og banker på? Kommunevalget må bli en folkeavstemning over hva slags nasjon vi ønsker å være.

For hvis ikke oss — hvem?

Flyktningene konfronterer oss med hvem vi er og hvem vi vil være. Vi kan ikke låse døren og stenge verden ute. Hvilket Norge skal vi være? Skal vi være som mannskapet om bord på skipet Siem Pilot, som reddet nesten 1.000 mennesker i havsnød forrige helg? Eller vil vi være dem som legger enorme krefter i å ikke hjelpe mennesker i nød?

Det er klart at det ikke er lett å ta imot nye mennesker. Men la oss snu på problemstillingen: Hvis ikke vi kan gjøre litt ekstra, være litt rausere, ta imot litt flere — hvem kan da gjøre det? Vi lever i et av verdens mest velstående samfunn. Vi har plass, vi har ressurser, vi har behov for arbeidskraft.

Dagbladet

Les også

-
-
-
-
-