SV jobber nå hardt for å få på plass en handlingsplan mot islamofobi

La det være sagt med en gang; hets og drapstrusler mot personer er selvsagt ikke akseptabelt – uansett hva de måtte framføre av tåpelige og ekstreme synspunkter. Det er dessverre en del mennesker som tar til tastaturet litt for raskt når de ser en sak som opprører dem – og hamrer ned. Blant disse finner vi også mennesker som er psykisk ustabile.

Dessverre blir også disse personene, og det de måtte legge igjen av kommentarer på facebook og andre steder, flittig brukt av politikere og medier for det de er verdt; til å få lagt lokk på enhver diskusjon om innvandring, islams vekst i Norge og de endringene dette medfører for samfunn og enkeltpersoner.

I forrige uke entret SVs Marian Hussein Stortingets talerstol, iført hijab og abaya. Dette var en historisk begivenhet, ettersom dette var første gang vi kunne oppleve en person iført hijab på Stortingets talerstol. Dagbladet omtalte saken som en historisk gladnyhet, og la denne ut på facebook-siden sin. Posten ble senere slettet, fordi den ifølge Frode Hansen i Dagbladet, førte til hets, hat og direkte drapstrusler rettet mot Marian Hussein i kommentarfeltet.

«Dette er selvsagt helt uakseptable ytringer, og det er svært trist og synd at enkelte ikke kan ha en saklig diskusjon i kommentarfeltet», sier Hansen til Medier24. Frode Hansen er åpenbart rystet over leserne av sin egen avis: «Dette er en historisk sak som vi ønsket å dele med våre lesere. Det er derfor utrolig trist at slikt skjer. Det er viktig for oss å slippe til våre lesere med deres mening, men samtidig må vi passe på dem,» sier Hansen.

SV-leder Audun Lysbakken er forbannet etter hetsen av sin partikollega. «Hetsen på Dagbladets facebook-side er en stor skam. Denne oppførsel er en trussel mot demokratiet, fordi slik hat og hets har en klar hensikt, nemlig å presse mennesker til stillhet på grunn av bakgrunn. Det gjør meg rasende,» sier Lysbakken til Medier24. Han understreker så at over den motbydelige muslimfiendtligheten som tyter fram i kommentarfeltet».

SV vedtok som første stortingsparti en handlingsplan mot islamofobi, på sitt landsmøte i mars i år. «En handlingsplan mot muslimhat har vært et uttalt ønske fra stortingsgruppa og oss,» sa Marian Hussein, leder i SVs inkluderingsutvalg, til Vårt Land før landsmøtet. Muslimhat, som sto i den opprinnelige innstillingen, ble imidlertid erstattet av islamofobi, et omstridt begrep. Islamofobi brukes nemlig flittig av islamistregimer som Tyrkia – og for å unngå enhver kritikk av islam. Den påstått tolerante Hussein foreslo, ifølge sin egen facebook-side, å forby islamofobi, men så langt ønsket ikke SV sitt landsmøte å gå.

Skjevheten i medias framstilling av mange saker er tydelig, og grov hets og trusler slås åpenbart langt oftere ned på når disse er rettet mot mennesker som mediene gjerne vil fremme i samfunnsdebatten. Det begynner også å bli en vane at særlig kvinner iført hijab kan si og stå for det mest ekstreme, uten å møte saklig kritikk og innvendinger fra norske politikere og medier – tvert imot. De slipper til i media og politikken, får gjennomslag og blir hyllet. Samtidig vokser frustrasjonen hos mange, inkludert innvandrere som setter frihetsidealene høyt. De ser at islam får vokse i Norge uten prinsipielle og svært nødvendige motytringer. De som kommer med disse, slipper nemlig sjelden til – og noen er så truet på livet at de lever på hemmelig adresse. Hets er vel kun fornavnet på hva for eksempel Hege Storhaug har opplevd de siste ti-årene, fra langt mer prominente personer enn de som befinner seg i Dagbladets kommentarfelt.

Og hva med SV? Islamistenes bestevenn. De som vil forby kritikk av islam blir gitt både høye verv og en talerstol i dette partiet. Heldigvis stiger ikke partiet på målingene, uten at det er en nevneverdig trøst, siden deres tilhengere antakelig nå er å finne i to partier som stiger på målingene, MDG og Rødt.

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.