Innenriks

Finansavisen har i dag en notis om ulovlig salg av norske pass og komplette identitetspakker som også inkluderer førerkort. IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro har undersøkt markedet for kriminelle tjenester på internett, og funnet at en norsk pass kan skaffes for mindre enn skarve 6000 kroner.

Den mest oppsiktsvekkende detaljen hadde fortjent et større oppslag:

det skal også være mulig å registrere pass i offisielle statlige databaser via undergrunnen.

Dette kan bety flere ting. Er det utro tjenere i politiet som besørger registreringen, som dermed er teknisk sett helt ekte? Eller er kriminelle hackere i stand til å komme seg inn i politiets datasystemer for registrering av pass, uten at papirarbeidet samtidig forfalskes?

norsk-pass
Ikke nødvendigvis moralsk ekte selv om det er teknisk ekte.

Det betyr uansett at det er nokså ressurskrevende å få bekreftet at et pass er ekte. Hva enten det skyldes korrupsjon eller usikre systemer, er resultatet en devaluering av passet. Det stemmer forsåvidt godt overens med at Norge er lagt ut på kriminelt billigsalg.

 

«Bli norsk for 8.000», Finansavisen 17.8.2015, side 35