Kommentar

Siste ukes Der Spiegel (kun papirutgaven) skriver i en artikkel om hvordan EU tar i bruk biometrisk teknologi i kampen mot terror. I löpet av 2004 vil en rekke pilotstudier foretas der EU-borgernes pass utstyres med opplysninger om fingeravtrykk, irisstruktur og tredimensjonal ansiktsform. I löpet av 2005 vil kontroll av slike kjennetegn väre standardprosedyre ved innreise til EU-land. USA innförer en liknende ordning fra oktober 2004. Arbeidet har et enormt omfang, ettersom EU om ikke altfor lenge vil ha 450 millioner innbyggere.

Er dette nok til aa forhindre de fleste terrorangrep mot EUs territorium? Ordningen stopper utvilsomt registrerte kriminelle, men potensielle terrorister som for politiet er ukjent vil fortsatt fritt kunne bevege seg inn og ut av EU. Egypt har eksperimentert med en liknende ordning siden 2001. Mohammed Attas pass inneholdt biometriske data, passet var ekte og han brukte sitt eget navn. Likevel fikk vi 11/9.