Nytt

Så hvorfor vil det bli umulig å stanse alle terroristene fra å gjennomføre sine ugjerninger? Blant annet fordi de kan reise rundt omkring i Europa med falske identitets­papirer som teknisk sett er helt ekte.

I det som må kalles et scoop, har den italienske storavisen Corriere della Sera fått i tale en person som befant seg i bransjen for produksjon av falske reisedokumenter, men som siden hoppet av på grunn av samvittighets­problemer – nettopp fordi han forstod at det var terrorister blant kundene.

Amir (navnet er oppdiktet) forteller journalist Amalia De Simone at de viktigste produksjons­stedene for falske dokumenter befinner seg i Italia, først og fremst i Napoli, hvilket bekreftes av et antall saker åpnet av spesialenheter tilhørende såvel det vanlige statspolitiet som det halvmilitære politiet Carabinieri.

«Jeg oppdaget at jeg arbeidet for terrorceller da en venn av meg som jobbet i samme organisasjon, ble arrestert. Det som må sies, er at dokumentene er originale fordi de kommer rett fra kommuner og andre institusjoner hvor vi bestikker ansatte eller politifolk. De nasjonale identitets­kortene, for eksempel, bli fylt ut med falske personopplysninger, men bortsett fra det er de «originale». Eller ville du ha sagt noe annet?» sier han idet han viser meg et av dokumentene,

Amir forteller at han hentet 200 identitetskort den siste gangen han gjorde det. Disse ble siden delt opp i tjuepakninger som ble fordelt til familier som var betalt for å passe på dem. Denne metoden gjør det vanskelig å spore opp dokumentene, og hvis noen blir oppsporet av politiet, er det uansett et lite antall som blir beslaglagt.

Det er ikke lenger italienere som dominerer bransjen:

I dag har den gamle garde veket plassen for utlendinger, først og fremst marokkanere, algeriere og ghanesere, samt en og annen nigerianer, som har lært hvordan det gjøres. Bransjen er blitt overtatt fordi utlendingene er i kontakt med terror­organisasjonene som finansierer dem, av og til månedlig.

«Det sirkulerer en masse penger som blir brakt til Napoli av kurerer, for siden å bli fordelt til de forskjellige stedene for avsetning av dokumentene. De som lager dokumentene, er forpliktet til alltid å ha en reserve tilgjengelig for de av organisasjonens medlemmer som må reise, flykte eller på andre måter bevege seg uten problemer. En terrorist som har behov for enkel flukt, vil dra til Napoli for å hente dokumentene (han vil helt sikkert trenge mer enn ett.)»

Betalingen av dokumentene krever gjerne at kureren henter penger i en annen stat:

«Selv har jeg to ganger dratt til Finland for å hente penger. Jeg tok med 500.000 euro begge gangene.»

Bransjen har også behov for sikker kommunikasjon. Hvordan gjør de det?

«Det finnes flere metoder. Med et falskt dokument kan man kjøpe et telefonkort, bruke det og kaste det etterpå. Men vanligvis skjer kommunikasjonen ved hjelp av et satellittbasert system som ikke kan avlyttes, kalt Thuraya.»

Prisene er forbausende lave. «Amir» forteller at et identitetskort går for 300 euro, mens et pass koster mellom 1600 og 3000 euro.

Til journalisten forsikrer han avslutningsvis enda en gang at han er ute av det hele, og at det som skjedde i Paris gjorde sterkt inntrykk på ham.

«Ekte muslimer gjør ikke sånne ting.»

 

«Ecco come si fanno i documenti falsi per i terroristi in Italia»