Dagbladet finner det opportunt å hente frem Peder Nøstvold Jensens bokprosjekt i kjølvannet av fireårsmarkeringen. Men klarer ikke stille de mest elementære spørsmål, slurver med fakta og utelater vesentlig informasjon.

Syv norske forlag har sagt nei til Nøstvold Jensens bok. Det er en skam. Per Nordanger i Spartacus forlag forsøker seg med at den ikke holdt mål. Det står han fritt til å mene. Men: En bok fra en person i 22/7-universet som har fått så mye offentlig interesse skulle være svært dårlig for ikke å fortjene utgivelse, og hvis den var dårlig klarer forlagene alltids å bearbeide den så den blir lesverdig. Den virkelige grunnen Nordanger anfører er at «Den hadde heller ikke tilstrekkelig offentlighetsinteresse til at vi ville ha den, forteller Nordanger.»

Det er utkommet 102 bøker om 22/7. Foreløpig. Å si at en bok av Nøstvold Jensen ikke har krav på offentlig interesse er det samme som å si at norsk forlagsverden ikke vil at han skal komme til orde. Men Nordanger kan ikke si det med rene ord. I stedet hykler han et påskudd som alle vet er falskt.

Journalist Ruben Pedersen kaller Nøstvold Jensen for Breiviks politiske idol, og nevner at fikk 70.000 av Fritt Ord for å skrive bok. Men likevel skulle han ikke ha krav på offentlig interesse?

Det er den type forstillelse som gjør at «åpenheten» ikke blir mer enn et ord. Man kan undre seg over en konsensus i forlagsverden og kultur-Norge som klarer å håndheve en boikottlinje av meninger og personer de ikke liker.

Pressen er selv en ivrig håndhever. Når Dagbladet-journalisten skal fortelle hvem som skal utgi boken, benytter han anledningen til å svine til forlaget og dets leder, Lars Hedegaard. Han trekker frem alt det negative han kan finne og glemmer å nevne det som kunne skapt sympati: At en islamist utkledt som postbud nesten klarte å drepe Hedegaard utenfor egen bolig på Frederiksberg.

Pedersen gidder heller ikke sjekke fakta og tror Hedegaard er leder av Trykkefrihedsselskabet. Det er en god stund siden Katrine Winkel Holm overtok.

http://www.dagbladet.no/2015/07/24/kultur/litteratur/22_juli/anders_behring_breivik/fjordman/40302717/