Stortinget vedtok for litt over en uke siden at oljefondet skal trekke seg ut av selskaper der minst 30 prosent av virksomheten kommer fra gruvedrift og brenning av kull. Dette kan høres fint ut, men The New York Times kan ikke unngå følelsen av hykleri. Dette fordi Norge er Europas største produsent av fossilt brensel, og pengene vi trekker ut av kull kommer fra over 40 år med å pumpe olje og gass opp fra Nordsjøen.

That much is good. There is, however, a problem. Norway is also Europe’s biggest producer of other fossil fuels, and the money that the country is pulling out of coal came from more than four decades of pumping oil and gas out of the North Sea. Coal may be a worse offender on the climate change front, and the Norwegian legislators may truly have the planet’s best interests at heart, but it is hard to avoid the perception of hypocrisy in Norway’s selective combat against carbon emitters.

Enda godt The New York Times ikke nevner den statlige kullgruvedriften på Svalbard.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂