Nytt

Times Square, New York.

 

Påtalemyndighetene i New York kunngjorde fredag tidligere hemmeligholdte terrorsiktelser mot tre allerede arresterte menn, som inspirert av den islamske staten (IS) planla bombeangrep mot Times Square og undergrunnsbanen i den amerikanske metropolen i 2016.

De tre er den 19 år gamle canadiske statsborgeren Abdulrahman El Bahnasawy, en 19 år gammel amerikansk statsborger bosatt i Pakistan ved navn Talha Haroon, og den 37 år gamle filippinske statsborgeren Russell Salic. El Bahnasawy ble arrestert i New Jersey i mai 2016, for siden å erklære seg skyldig, skriver New York Post. Haroon ble arrestert i Pakistan i september 2016, innen Salic ble arrestert på Filippinene i april 2017. Påtalemyndighetene forventer at de to sistnevnte utleveres til USA.

De planlagte terrorangrepene, som var ment å finne sted under den muslimske fastemåneden ramadan sommeren 2016, ble avverget av New York-politiet og FBI, som ved hjelp av en undercover-agent i rollen som IS-sympatisør fikk kjennskap til planleggingen våren 2016. Kommunikasjonen foregikk ved hjelp av meldingsapper på internett.

Angrepet mot undergrunnsbanen var tenkt ut i detalj:

On May 1, 2016, El Bahnasawy allegedly sent the undercover agent maps of the Big Apple subway system — identifying lines they could blow up with explosives.

“The 2 subway routes we will blow up will be the purple one and the green one,” he told the undercover agent, referring to the No. 7 train and the Nos. 4, 5 and 6 trains from 103rd Street to 33rd Street, according to court documents.

A few days later, Haroon told the agent the subway was the “perfect” target — and they should gun down as many straphangers as possible, including “women or kids,” the complaint said.

“When we run out of bullets, we let the vests go off,” he said, according to prosecutors.

Også folkemengden på Times Square vekket jihadistenes blodtørst:

“We seriously need a car bomb at times square. . Look at these crowds of people!” El Bahnasawy allegedly wrote to the undercover agent on May 12, 2016.

Haroon agreed that the Crossroads of the World was “a perfect spot to hit them” and suggested that the plan could include either a drive-by “or we surround the whole street and trap them and kill as many as possible,” the complaint said.

“I wanna kill . . . them in thousands” Haroon allegedly told the undercover. “We have to make a ocean out of their blood .. leave no one standing.”

Planene var konkrete: El Bahnasawy gikk til innkjøp av materiale til bygging av bomber, blant annet hydrogenperoksid, og Haroon møtte en bombeekspert i Pakistan for å skaffe informasjon om byggingen. Salic, som var en pro-jihadistisk størrelse i sosiale medier, fortalte undercover-agenten at han hadde bidratt til finansieringen av angrepet, og at han tidligere hadde sendt penger utenlands for å støtte IS.

Lengselen etter å gjennomføre et nytt spektakulært angrep mot New York kom frem i samtaler med agenten: «NY Needs to fall. It’s a must», hadde Haroon sagt.

 

New York Post – Washington Post