Nytt

Harry Sarfo, en britisk-utdannet tysk konvertitt, som dro til Syria for å slutte seg til IS, har fortalt tysk politi at IS planlegger store angrep i Europa. De ønsker å slå til samtidig i Frankrike, Tyskland og Storbritannia, men har problemer med å skaffe folk til å utføre angrepene.

Harry Sarfo, who was born in Germany but grew up in the UK, told how he travelled to Syria to fight alongside Isil jihadists but was told to return to Europe in order to take part in terrorist attacks.

In an interview with The New York Times Sarfo, who is serving a prison sentence in Germany, said that Isil commanders want to organise “loads of attacks at the same time” in different European countries.

Men Sarfo sier IS lider av at folk trekker seg når det kommer til stykket. Det passer dårlig med opplysningene om at IS har utplassert egne folk i Europa, som har kommet som migranter.

He said that Isil has had recruits in England and Germany but that many of them have “chickened out” before taking part in attacks.

He said: “They told me that there aren’t many people in Germany who are willing to do the job. They said they had some in the beginning. But one after another, you could say, they chickened out, because they got scared — cold feet.  Same in England.”

Sarfo sa IS søker folk med kriminell bakgrunn, som er vant til å leve på kant med loven og vet hvordan man unngår å bli tatt. Hvis de er del av organisert kriminalitet kan de ha kontakter som gjør det lettere å smugle folk inn i Europa.

Storbritannia er bekymret for ferjene og utplasserer nå væpnede vakter.

Ferries operating in the English Channel are also said to be a “weak link” that could be attacked by extremists.

It this week emerged that “sea marshals” with orders to shoot to kill are to be deployed on passenger ferries operating between France and England.

Sarfo studerte byggfag ved Newham College i London.

london.operation.hercules

Myndighetene lanserte onsdag Operation Hercules, som er en profesjonell innsatsstyrke på 700 mann med topptrente folk og avansert utstyr. En enhet har motorsykler for rask utrykning.

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/03/uk-educated-isil-supergrass-claims-terror-group-planning-simulta/