Nytt

Ashwaq Ta’lo. Stillbilde: YouTube.


 

En ung yezidi-kvinne som 15 år gammel ble solgt som slave etter at den islamske staten (IS) angrep nordlige deler av Irak for fire år siden, har flyktet fra Tyskland, hvor hun kom som flyktning, etter at hun møtte sin egen overgrepsmann, en IS-aktivist, på gaten i Stuttgart.

Det er det Erbil-baserte kurdiske nyhetsbyrået Bas News som bringer historien om Ashwaq Ta’lo, som også er omtalt i The Times.

The Yezidi girl was abducted by the IS militants when she was only 15. After over ten months, Ashwaq managed to escape the insurgents and the faith they forcefully wanted to impose on her. After her escape, she reunited with some of her family members in Kurdistan Region. Later, as part of a humanitarian program, she, alongside her mother and brother, migrated to Germany and settled in a refugee camp in Stuttgart.

Up to this point, is a story similar to many others. But what makes Ashwaq’s story unique is that after three years living in Stuttgart, she meets Abu Humam, the IS militant who had bought Ashwaq in Iraq’s Mosul for $100, and subjected her to constant inhuman abuses. Abu Humam, at the time of meeting Ashwaq in Germany, appears to have no fear and no regrets. He starts again harassing Ashwaq, which forces the Yezidi victim to escape Germany and return to Kurdistan.

Gjensynet med mannen som hadde holdt henne som slave, var særdeles ubehagelig:

The Yezidi girl continued her normal life until early 2018 when she was stopped by a man on her way back home. “Someone stopped me, on 21st February this year. I froze when I looked at his face carefully. It was Abu Humam, with the same scaring beard and ugly face. I was speechless when he started speaking in German, asking ‘You’re Ashwaq, aren’t you?”

Ashwaq replayed “No”.

“Yes, you are Ashwaq and you know me very well. I am Abu Humam and you were with me for a while in Mosul. And I know where you live, with whom you live, and what you are doing,” Ashwaq narrated Abu Humam in Germany.

Ashwaq løp sin vei og informerte siden politiet om det inntrufne. Mannen ble identifisert ved hjelp av opptak fra et overvåkningskamera i nærheten, uten at dette fikk noen konsekvenser for ham:

“The police told me that he is also a refugee, just like me, and that they could not do anything about it. They just gave me a phone number that I could contact in case Abu Humam ever stopped me. After this response, I decided to return to Kurdistan and never go back to Germany,” Ashwaq said.

Man er altså endt opp med den paradoksale situasjonen at en islamist og overgriper som har gitt en ungjente reell grunn til å flykte fra Kurdistan, blir værende som flyktning i Tyskland, mens offeret hans rømmer hjem til Kurdistan etter å ha blitt forfulgt på ny av samme person. Virkningen av den tyske asylpolitikken i dette tilfellet er med andre ord at offeret straffes, mens den skyldige premieres.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.