Utsikt til brunkullkraftverket Schwarze Pumpe i Lausitz i Tyskland med vindmøller i bakgrunnen. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Lagrene av naturgass i Europa er i øyeblikket så begrensede at verdensdelen må bruke mer kull for å kunne møte den økte etterspørselen etter strøm, melder Bloomberg.

Økningen i bruken av kull er 10–15 prosent:

Coal usage in the continent jumped 10% to 15% this year after a colder- and longer-than-usual winter left gas storage sites depleted, said Andy Sommer, team leader of fundamental analysis and modeling at Swiss trader Axpo Solutions AG.

Den økte etterspørselen etter strøm henger sammen med at koronapandemien er på retur i Europa:

As economies reopen and people go back to the office, countries like Germany, the Netherlands and Poland turned to coal to keep the lights on.

Gasskraft som backup er i øyeblikket for dyrt:

“Energy demand has been pretty strong in Europe and we have seen a recovery from the pandemic,” Sommer said in an interview. “Gas storage is so low now that Europe cannot afford to run extra power generation with the fuel.”

Et oppsving i kullbruken er pinlig for en verdensdel som har tatt mål av seg til å være et eksempel for resten av verden når det gjelder «avkarbonisering». EU har vedtatt å redusere utslippene av klimagasser med 55 prosent innen 2030, for deretter å gjøre unionen «klimanøytral» innen 2050.

The return of coal is a setback for Europe ahead of the climate talks in Glasgow later this year. Leaders of the world’s biggest economies failed to set a firm date to end coal burning at the meeting of the Group of Seven at the weekend in Cornwall, U.K.

Reduksjonen i gasslagrene henger sammen med at Europa hadde en kaldere vinter enn normalt, samtidig som mer gass ble eksportert til Asia, og mindre ble importert fra Russland og Norge. Derfor øker gassprisene nå kraftig:

All of that mean that European storage is currently 25% below the five-year average and benchmark Dutch gas surged more than 50% this year. Futures are currently trading near their highest level for this time of the year since 2008.

Selv med høye kullpriser vil kullkraften kunne holde sin posisjon i markedet frem til 2023, mener Andy Sommer.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂