Arbeidere i en kullgruve utenfor Dhanbad i India bærer kull som skal transporteres derfra 24. september 2021. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB.

Til tross for klima­politiske ambisjoner i Vesten går verden resten av verden absolutt ikke bort fra kullkraft: Kina og India planlegger å øke kull­produksjonen med hele 700 millioner tonn i året.

Det skriver den amerikanske journalisten Robert Bryce, som har dekket energisaker i tretti år, hos Real Clear Energy, som er et nettsted spesialisert på energinyheter.

In April, China announced it will increase coal output by 300 million tons this year. Last month, India said it aims to increase domestic coal production by more than 400 million tons by the end of next year.

Kullproduksjonen i verdens to folkerikeste stater vil dermed øke til 5,6 milliarder tonn:

By the end of next year, China will be producing about 4.4 billion tons of coal per year and India will be mining about 1.2 billion tons.

Den planlagte produksjonsøkningen på 700 millioner tonn i Kina og India er større enn den samlede produksjonen i USA, som er på 600 millioner tonn, opplyser Bryce. «Hvis du tror verden er på vei bort fra kull, tro om igjen», skriver han.

Men også i USA øker bruken av kull – i fjor med så mye som 17 prosent.

Når kullbruken øker til tross for politiske ambisjoner om å redusere den, som selv Kina og India har støttet verbalt, illustrerer det «elektrisitetens jernlov», mener Bryce, som selv har myntet begrepet: Mennesker, bedrifter og stater til gjøre hva som helst for å skaffe seg nok strøm.

Dermed blir prisen det overordnede hensynet:

The Iron Law helps explain why coal continues to be a dominant fuel for electricity production today, nearly 140 years after Thomas Edison used coal to fuel the first central power station in Lower Manhattan. Coal persists because it can be used to produce the gargantuan quantities of electricity the world’s consumers need at prices they can afford.

Det er lettere å snakke om kutt enn å gjennomføre dem, skriver Bryce, som påviser at kullets andel i strømprodusjonen er forblitt nesten konstant:

Indeed, coal’s share of global electricity generation has stayed at about 35%, since the mid-1980s.

Dette er naturligvis ensbetydende med at «klimamålene» ikke har den minste sjanse til å nås:

Of course, the surge in coal is going to hamper efforts to control emissions. Last year, United Nations Secretary-General António Guterres said there is a “high risk of failure” to reach a new climate accord unless politicians agree to slash their respective countries’ emissions. Guterres’ remarks came just a few days after the United Nations issued a report which found that global greenhouse gas emissions are likely to increase by 16% by 2030 compared to 2010 levels.

Vesten gjør ikke noe annet enn å redusere sin egen velstand, mener en insider i den amerikanske kullbransjen:

On Thursday, John Hanekamp, a St. Louis-based coal industry consultant, told me that “the incremental coal production in India and China is exceeding whatever coal-fired generation capacity that was retired in the US and Europe. Whatever policymakers thought they were achieving by getting rid of coal, they’ve effectively done nothing but increase the cost of energy,” he said. “We haven’t changed anything but make ourselves energy poorer.”

Verdens bruk av fossile energikiler vil øke, ikke avta, med mindre verden satser massivt på kjernekraft, konkluderer Bryce.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.