En ansatt arbeider med et solcellepanel ved en fabrikk i Jiujiang i den kinesiske Jiangxi-provinsen den 5. januar 2021. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

Klimapanelets (IPCC) beregninger av de totale CO2-utslippene fra strøm­produksjon med solcelle­paneler som er produsert i Kina, utelater en rekke utslipp som skyldes at Kina bruker mye kullkraft, sier den italienske forskeren Enrico Mariutti.

Ifølge Mariutti er de totale CO2-utslippene knyttet til solkraft fra kinesiske solcelle­paneler hele fem ganger større enn antatt, skriver Daily Mail.

Utslippsdataene fra Kina finnes ikke i databasen som benyttes til å beregne utslippene, sier Mariutti:

An Italian researcher made the claims after finding a database that world institutions use to calculate global carbon footprint projections omits emissions from China, which produces 80 percent of solar panels worldwide.

Antall gram CO2-utslipp pr. kilowattime (kWh) strøm som produseres med kinesiske solceller, er i henhold til den italienske forskerens analyse opp mot fem ganger høyere enn FNs klimapanel (IPCC) påstår:

Without data from China, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) claims the solar photovoltaic (PV) industry emissions are 48 g CO2/kWh.

However, the new analysis suggests that the number is closer to 170 and 250 g CO2/kWh – 62.5 percent as much carbon dioxide emissions as natural gas electricity generation.

Dermed er CO2-utslippene fra solkraft i samme størrelsesorden som fra gasskraft, om enn klart mindre.

Enrico Mariutti kan ikke sies å være negativt innstilt til energiproduksjon fra fornybare energikilder. I 2020 skrev han boken La decarbonizzazione felice («Den lykkelige avkarboniseringen») som ble utgitt av forlaget til den italienske næringslivsavisen Il Sole 24 Ore, der forfatteren selv skriver jevnlig – en avis som dertil abonnerer på mainstream-narrativet i klimasaker.

Foruten selve utslippene vedrører saken også Kinas rolle i Vestens forsøk på å «avkarbonisere». Kina produserer solcellepaneler billig nettopp fordi de bruker kullkraft og dermed øker egne utslipp, mens Vesten bestreber seg på å redusere sine – samtidig som Vesten gjøres avhengig av kinesisk import.

The Solar Energy Industries Association (SEIA) set a target for solar energy to account for 30 percent of energy generation in the US by 2030.

If the target is met, more than one billion solar panels will be spread across the US – and a majority will come from China.

Selv en forsker ved CICERO i vårt eget land er betenkt:

Robbie Andrew, a researcher at the Center for International Climate Research in Oslo, told the Wall Street Journal in 2021: ‘If China didn’t have access to coal, then solar power wouldn’t be cheap now.

‘Is it OK that we’ve had this huge bulge of carbon emissions from China because it allowed them to develop all these technologies really cheaply?’

Mijøaktivisten, forfatteren og journalisten Michael Shellenberger – kjent fra Twitter Files – sa under en kongresshøring i Washington D.C. i september i fjor at det er en moralsk plikt for USA å slutte å importere solcellepaneler fra Kina, skriver Daily Mail.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.