Nyheten om at utslippene av karbondiokside har økt med 35 prosent siden 1990, burde fortrengt enhver annen. Det er i seg selv en stor del av problemet. Når nyhetene blir alvorlige nok, fortrenger vi dem.

En gruppe forskere tilknyttet tilknyttet Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, har kommet frem til de oppsiktsvekkende tallene. De viser at utslippene stiger mye raskere enn antatt og dermed også oppvarmingen.

Verden har opplevd en makeløs økonomisk vekst siden 1990. Men det har også utslippene av karbondioksid. De to følger hverandere med dagens tekonologi og innretning av samfunnet.

Det mest uhyggelige ved målingen er at den indikerer at havene ikke lenger evner å ta opp like mye karbodioksid som før. Havene har fått betegnelsen «sink», havene spiser CO2 som en utslagsvask, eller CO2w «synker». Nå er evnen redusert, både fordi havene begynner å bli mettet og fordi varm vann ikke like lett tar opp i seg CO2.

Carbone dioxid emissions were 35 percent higher in 2006 than in 1990, a much faster growth rate than anticipated, researchers led by Josep G. Canadell, of Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization, report in Tuesday’s edition of Proceedings of the National Academy of Sciences.

Increased industrial use of fossil fuels coupled with a decline in the gas absorbed by the oceans and land were listed as causes of the increase.

«In addition to the growth of global population and wealth, we now know that significant contributions to the growth of atmospheric CO2 arise from the slowdown» of nature’s ability to take the chemical out of the air, said Canadell, director of the Global Carbon Project at the research organization.

The changes «characterize a carbon cycle that is generating stronger-than-expected and sooner-than-expected climate forcing,» the researchers report.

Kevin Trenberth of the climate analysis section of the National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colo. said the «paper raises some very important issues that the public should be aware of: Namely that concentrations of CO2 are increasing at much higher rates than previously expected and this is in spite of the Kyoto Protocol that is designed to hold them down in western countries,»

Alan Robock, associate director of the Center for Environmental Prediction at Rutgers University, added: «What is really shocking is the reduction of the oceanic CO2 sink,» meaning the ability of the ocean to absorb carbon dioxide, removing it from the atmosphere.

The researchers blamed that reduction on changes in wind circulation, but Robock said he also thinks rising ocean temperatures reduce the ability to take in the gas.
..
«It turns out that global warming critics were right when they said that global climate models did not do a good job at predicting climate change,» Robock commented. «But what has been wrong recently is that the climate is changing even faster than the models said. In fact, Arctic sea ice is melting much faster than any models predicted, and sea level is rising much faster than IPCC previously predicted.»

According to the new study, carbon released from burning fossil fuel and making cement rose from 7.0 billion metric tons per year in 2000 to 8.4 billion metric tons in 2006. A metric tons is 2,205 pounds.

The growth rate increased from 1.3 percent per year in 1990-1999 to 3.3 percent per year in 2000-2006, the researchers added.

Denne nyheten ble sluppet 9.39 PM ET av AP, jeg hørte den på BBC World midnatt, den gikk på NRK-nyhetene kl.0600, men var borte i hovedsendingen 07 og 07.30.

Carbon dioxide in atmosphere increasing

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂