Klimaforandringer og avskoging kan gjøre det av med 60 prosent av Amazonas innen 2030, viser en ny rapport fra Verdens Naturfond som ble presentert på Bali-møtet torsdag.

Det tilsvarer hele verdens karbon-utslipp gjennom to år. Et ubegripelig høyt tall.

Amazonas er enorm. Skogen rommer 20 prosent av verdens ferskvann og 30 prosent av verdens dyre- og planteliv, mye av det uutforsket. Amazonas’ størrelse gjør det vanskelig å si noe sikkert, men virkningene av en avskoging kan bli meget store og har globale konsekvenser.

«The importance of the Amazon forest for the globe’s climate cannot be underplayed,» said Daniel Nepstad, author of a new report by the World Wide Fund For Nature released at the U.N. climate change conference in Bali.

«It’s not only essential for cooling the world’s temperature, but also such a large source of fresh water that it may be enough to influence some of the great ocean currents, and on top of that, it’s a massive store of carbon.»

The WWF said logging, livestock expansion and worsening drought are projected to rise in the coming years and could result in the clearing of 55 percent of the rain forest. If rainfall declines by 10 percent in the Amazon, as predicted, an additional 4 percent could be wiped out.

Scientists say if global temperatures rise more than 3.6 degrees above preindustrial levels, the risks to the environment and to people will be enormous. It is essentially the ‘tipping point’ for catastrophic floods and droughts, rising sea levels and heat wave deaths and diseases.

«It will be very difficult to keep the temperatures at 3.6 degrees if we don’t conserve the Amazon,» said Nepstad, who is also a senior scientist at the Woods Hole Research Center in Massachusetts.

According to the WWF, deforestation in the Amazon could result in 55.5 billion to 96.9 billion tons of carbon dioxide being released into the environment by 2030, representing as much as two years of global carbon emissions.

Amazonas utgjør 60 prosent av Brasils landareal. Det er fristende å la industrielt landbruk få utnytte områdene til feks. biodrivstoff.

Brasils utsending til Bali-møtet kommenterer rapporten med å si at det er vanskelig å spå, like vanskelig som å si at en blond gutt vil bli olympisk vinner. En ikke spesielt tillitvekkende sammenligning.

Global warming puts Amazon at risk

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.