Et kullkraftverk i Nanjing i den kinesiske Jiangsu-provinsen sett fra luften den 27. september 2021. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

Siden midten av oktober har Kina i gjennomsnitt produsert 11,5 millioner tonn kull pr. dag, en økning på nesten tolv prosent sammenlignet med kullproduksjonen i landet i midten av september, går det frem av offisielle kinesiske tall.

Etter at kinesiske myndigheter i juli åpnet for økt kullproduksjon, og i begynnelsen av oktober gav ordre til å øke produksjonen, er prisen på kull blitt mer enn halvert i løpet av de siste ukene, etter å ha steget dramatisk tidligere i år, melder Reuters.

Nå ligger kullproduksjonen an til å bli rekordartet:

Reuters calculations show that China’s new coal output rate puts it on pace to produce more of the fuel this year than ever before if the increase is sustained.

Mesteparten av kullet leveres til landets kraftverk:

Meanwhile, daily coal supply to the key coal-fired power plants has topped to 8.32 million tonnes, the highest ever level in history.

Kaldt vær og leveringsproblemer bidro til å sende kullprisene til værs i Kina, som i begynnelsen av oktober igjen så seg tvunget til å bruke kull fra Australia, etter først å ha boikottet landet på grunn av australske myndigheters krav om granskning av koronautbruddet i Kina.

Kullmangelen resulterte også i en energiknapphet som førte til rasjonering av strøm, og flere kinesiske virksomheter innskrenket produksjonen.

Kinas statsminister Li Keqiang uttalte i oktober at Kina må prioritere den økonomiske utviklingen, som han sa er nødvendig for å løse landets problemer, og at økt bruk av fossile energikilder derfor er nødvendig.

Denne prioriteringen sår alvorlig tvil om Kinas proklamerte ambisjoner om langsiktig «klimanøytralitet». Kinas president Xi Jinping har da også som kjent uteblitt fra klimatoppmøtet COP26 i Glasgow.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.