Slepebåter tauer lektere fullastet med kull på Mahakam-elven i Indonesia den 19. desember 2022. Foto: Dita Alangkara / AP / NTB.

Det globale forbruket av kull ventes å nå et nytt rekordnivå i 2023, går det frem av en prognose fra Det intern­asjonale energi­byrået (IEA) som er blitt offentlig­gjort fredag.

Det totale kullforbruket forventes i år å øke med 1,4 prosent sammenlignet med i fjor, og vil i 2023 for første gang overstige 8,5 milliarder tonn, melder Reuters.

Økningen i forbruket har vært spesielt stor i India og Kina med henholdsvis 8 prosent og 5 prosent, mens det er tale om en nedgang på 20 prosent i EU og USA.

Ifølge en rapport fra IEA vil kullforbruket i verden i 2026 bli 2,3 prosent lavere enn i 2023, og med det fremdeles overstige 8 milliarder tonn med god margin.

Halvparten av verdens kull kommer fra Kina, som sammen med India og Sørøst-Asia står for tre fjerdedeler av kullforbruket i verden, skriver Reuters.

Through 2026, India and southeast Asia are the only regions where coal consumption is expected to grow significantly, the report said.

Klimabevegelsen har i mange år pekt på kull som den fossile energikilden det haster mest med å bruke mindre av fordi den skaper de største CO2-utslippene. Men noen globalt nedadgående trend lar enn så lenge vente på seg.

Grafikk: Forbes.

Kullforbruket i verden økte kraftig etter 2001, samme år som Kina ble medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.