Arbeidere laster kull på lastebiler for transport i nærheten av Dhanbad i den indiske delstaten Jharkhand den 24. september 2021. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB.

India forventer å bygge ut ny kullkraft med en samlet kapasitet på hele 15,4 gigawatt (GW) i løpet av 2024. Det er den sterkeste satsningen på ny kullkraft i India på nesten ti år, melder Bloomberg.

India, verdens nest største kullforbruker, ønsker å øke grunnlast­kapasiteten på grunn av den økende etterspørselen etter kraft, og fortsetter å satse stort på kull for å levere mesteparten av den økte strømforsyningen.

Til tross for en kraftig økning i fornybar kapasitet er India fortsatt avhengig av kull for å dekke mesteparten av kraftbehovet, samtidig som myndighetene ønsker å unngå strømbrudd i forbindelse med kraftige hetebølger.

I 1. kvartal av 2024 økte India kullforbruket til rekordnivå, og det første også til rekordhøye utslipp fra energisektoren.

I regnskapsåret 2023-2024, som ble avsluttet i mars 2024, økte Indias totale kullproduksjon med 11,65 % til 997,25 millioner tonn, ifølge data fra kulldepartementet. Så langt inn i regnskapsåret 2024/2025 økte den indiske kullproduksjonen med 8,82 % i april og mai 2024 sammenlignet med samme periode i 2023/2024, viser dataene.

Kullkraften er den som resulterer i størst CO2-utslipp pr. produsert energienhet, og i Vesten er det en klimapolitisk målsetning å redusere bruken av den mest mulig. Men i resten av verden, India i særdeleshet, er det andre prioriteringer som gjelder.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.