Kullkraftverk i Helal i India.  Foto: AP Photo/Altaf Qadri, File

Selv om en håndfull vestlige land snakker nokså konstant snakker om såkalt grønt skifte og klimatiltak, øker verdens forbruk av kull.

Det globale forbruket av kull satte ny rekord i fjor. Det skyldes at sterk vekst i Asia oppveier alle kutt som gjøres i USA og Europa, melder IEA.

NTB beretter om saken.

I rapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA heter det at forbruket av kull økte med 3,3 prosent til 8,3 milliarder tonn i fjor.

Dette er en utvikling man regner med at bare vil fortsette.

Det er spesielt industriell bruk av kull i Asia som står for økningen. Da hjelper det lite at man i vestlige land legger ned sine kullkraftverk, og på den måten skaffer seg selv energiproblemer.

I år og neste år venter IEA at mindre kutt i energiproduksjon i kullkraftverk blir mer enn oppveid av bruk av kull i industrien, meldes det.

I første halvår i år falt etterspørselen etter kull i USA og EU med henholdsvis 24 og 16 prosent. Men det oppveies av en 5 prosents økning hos de to største kullbrukerne, Kina og India.

Myndighetene i land som Kina og India styrer sin energipolitikk etter rasjonelle vurderinger, og i liten grad etter grønne utopier og drømmerier.

I forhold til kullforbruket i de store asiatiske landene, blir vestlige, og ikke minst norske, utslippskutt i eksempelvis veitrafikk og husholdninger til ubetydelige symboltiltak.

Dette er informasjon som kan være verdt å merke seg for dem som måtte få dårlig samvittighet av å ta bilen i stedet for sykkelen til den lokale matbutikken.

Les også: 

Undersøkelse: Nesten samtlige nordmenn mener klimamålene er urealistiske

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.