Det globale kullforbruket steg til et rekordhøyt nivå i 2022 og vil forbli på tilsvarende nivå de neste årene.

En ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer om at forbruket av kull på globalt nivå bare vil fortsette å øke hvis det ikke gjøres sterkere anstrengelser for å gå over til en lavkarbon-økonomi.

Høye gasspriser etter Russlands invasjon av Ukraina, og påfølgende forstyrrelser i forsyningen, har ført til at noen land velger den billigere løsningen å bruke kull.

IEAs årsrapport om kullprognoser viser at globalt kullforbruk ligger an til å stige med 1,2 prosent i år, noe som er over 8 milliarder tonn på ett år for første gang siden den tidligere rekorden ble satt i 2013.

Rapporten spår også at kullforbruket vil forbli på dette nivået til 2025, på grunn av fortsatt sterk etterspørsel i fremvoksende asiatiske økonomier.

G7-landene avtaler finansieringspakke til Vietnam for å slutte å bruke kull

Men også i Europa er etterspørselen etter kull voksende, og den største økningen i kulletterspørselen forventes å være i India, med en økning på 7 prosent, etterfulgt av EU på 6 prosent og Kina på 0,4 prosent.

«Verden er nær en topp i bruk av fossilt brensel, med kull forventet å være det første som vil avta, men vi er ikke der ennå», sier Keisuke Sadamori, IEAs direktør for energimarkeder og sikkerhet.

Europas kulletterspørsel har økt på grunn av høye gasspriser i forbindelse med at import av russisk gass har blitt kraftig redusert.

Innen 2025 forventes det imidlertid at den europeiske kulletterspørselen vil falle under 2022-nivåene, heter det i rapporten.

De tre største kullprodusentene – Kina, India og Indonesia – vil alle slå produksjonsrekorder i år, men til tross for høye priser og komfortabel profitt for kullprodusenter, er det ingen tegn til økende investeringer i eksportdrevne kullprosjekter.

Dette gjenspeiler en forsiktighet blant investorer og gruveselskaper på grunn av utsiktene for kull som energikilde på mellomlang og lengre sikt, heter det i rapporten.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.