Innen to år vil Asia for første gang bruke mer strøm enn resten av verden, og Kina vil stå for brorparten, anslår Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Kina vil bruke mer strøm enn EU, USA og India til sammen, sa Keisuke Sadamori da IEAs årsrapport ble lagt fram onsdag. Han er direktør for energimarkeder og sikkerhet i Det internasjonale energibyrået.

I 2015 sto Kinas innbyggere for en firedel av verdens strømforbruk, mens de 1,4 milliarder innbyggerne vil bruke en tredel av all strømmen i verden innen 2025.

Afrika vil fortsatt bruke langt mindre strøm enn kontinentets andel av verdens befolkning tilsier. Nesten en femdel – rundt 20 prosent – av verdens 8 milliarder innbyggere bor i Afrika, men i 2025 vil de bare bruke rundt 3 prosent av strømmen.

– Dette og en raskt voksende befolkning tilsier at det fortsatt er et enormt behov for økt elektrifisering i Afrika, sier Sadamori.

I årsrapporten skriver IEA at kjernekraft og fornybare kilder som vind og sol, trolig vil står for mye av veksten i den globale strømforsyningen de neste tre årene. Det vil hindre en betydelig økning i utslippene av drivhusgasser fra energisektoren, ifølge IEA.

I den 134 sider lange rapporten påpeker byrået også at både tilbud og etterspørsel etter strøm er blitt mer væravhengig, og de oppfordrer politikerne til å ta tak i dette.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.