Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB.

Europeiske kraftverk brukte i forrige uke 51 prosent mer kull enn i den tilsvarende perioden for ett år siden, det går frem av data fra det tyske Fraunhofer-instituttet som er omtalt hos Bloomberg.

Det økte kullforbruket henger sammen med at de høye gassprisene gjør det mer lønnsomt å produsere strøm med kull enn med gass. Samtidig gjør det økte kullforbruket at etterspørselen etter gass blir noe dempet.

Kullforbruket øker særlig i Tyskland, som allerede er den største konsumenten av det fossile brennstoffet som klimapolitikken mer enn noe annet tar sikte på å eliminere bruken av.

Den største leverandøren av kull til Europa er imidlertid Russland, som står for en tredjedel av leveransene. Samtidig ønsker de europeiske landene å gjøre seg mindre avhengige av russiske energikilder.

Kjøperne av kull forsøker å diversifisere importen, opplyser Bloomberg:

Russia is Europe’s biggest supplier of coal too, accounting for about a third of the total in 2020. And with the country increasingly isolated, traders are scrambling to pick up the fuel from other producers, including Colombia, South Africa, Australia, Indonesia and the U.S.

Ikke desto mindre fortsetter Russland å eksportere store mengder kull til Europa:

In the past week, shipments of coal from Russia were still sent to the U.K., Germany and Latvia, as European sanctions don’t yet block imports of key energy sources. A shipment of 30,000 tons of coal left Murmansk in northwest Russia on March 3 destined for Belfast, according to shipping data provider Marcura data compiled by Bloomberg.

Situasjonen understreker det store paradokset Europa befinner seg i: Verdensdelen vil straffe Russland økonomisk for invasjonen av Ukraina, men Europas egen økonomi er avhengig av russisk energieksport.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.