En av de mest meriterte vitenskapsjournalistene i USA, Donald McNeil, sier han heller mot at coronaviruset stammer fra P4-laboratoriet i Wuhan. Da senator Tom Cotton sa dette i mars ble han ledd ut av liberale medier. Nå er de blitt spakere.

Former New York Times health reporter Donald McNeil became the latest prominent voice to argue there is strong evidence that the coronavirus pandemic resulted from a leak from a Chinese lab, a theory dismissed last year as fringe nonsense by numerous media outlets.

“We still do not know the source of this awful pandemic,” McNeil wrote in a Medium post on Monday. “We may never know. But the argument that it could have leaked out of the Wuhan Institute of Virology or a sister lab in Wuhan has become considerably stronger than it was a year ago, when the screaming was so loud that it drowned out serious discussion.”

Det er kinesernes egen oppførsel som har styrket mistanken om at verden ikke har fått vite sannheten. Hvis viruset virkelig stammet fra dyremarkedet, hva hadde Kina å frykte ved åpenhet? I stedet har de lagt lokk på all informasjon.

“Chinese scientists were allowed to interact with W.H.O. investigators only in a very tightly controlled way and very little of the report was devoted to the lab leak theory, which it all but dismissed,” he wrote. “Opening up the 2019 logs of every lab in Wuhan and the 2019–2020 emails between scientists and health officials would go a long way to restoring trust.”

Liberale medier havnet på samme side som Kina fordi de ikke ville gi Trump noen poeng, selv om han skulle ha rett.

Stories published by The Washington Post (“conspiracy theory that was already debunked”), New York Times (“fringe theory”), HuffPost (“debunked fringe theory”), and The Daily Beast (“conspiracy theory”) aggressively disputed Cotton’s hypothesis.

But New York Magazine and other outlets have given the theory increasing attention in 2021. If anything, the official account of animal spillover is no longer blindly accepted.

Men spørsmålene forsvinner ikke og flere er på glid. En av dem er tidligere leder for Center for Disease Control,, Robert Redfield, sa etter at han gikk av sa han trodde på laboratorieteorien.

McNeil dekket pandemien for New York Times inntil han ble presset ut pga noen kommentarer han hadde kommet med på en studenttur til Peru for mange år siden. Slik er det liberale USA blitt. Du innhentet av noe du sa eller skrev for tyve-tredve år siden.

Ex-New York Times health reporter: ‘Lab leak’ coronavirus theory looking stronger 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.