Sakset/Fra hofta

NRK Nyhetsmorgen med Øystein Heggen – Jerusalem: Ikke et ord om de drepte, hvem de var, hva de gjorde… eldre menn i sin gudstjeneste. Det eneste vi får vite om dette er det helt minimale: «Synagogeangrepet». Jaså, det var i en synagoge. Ikke et ord om «gjerningsmennene», hvem de var, hvordan de gjorde det, hvorfor, og om PLFP som har tatt på seg ansvaret, og om Hamas som oppfordret til drapene; ikke et ord om at terroren feires på Gaza med kake. Ikke et ord om at dette er én av flere mindre terroraksjoner den siste tiden (bildrapene, knivstikking); om at sammenhengen nå er en jakt på sivile jøder med ethvert våpen som finnes for hånden. Det ligner på ISIS – ingen hemninger, ingen ting er hellig.

Nei, hele nyhetsinnslaget handlet om Israels (Netanyahus) varslede og mulige reaksjon. Heggen spør Falkenberg Mikkelsen i Jerusalem om det er sannsynlig at «vi kan vente oss noen mer omfattende hevnangrep»…

Slik presenteres det fordi NRK ikke vil at vi skal komme tett på israelerne som offer. Vi skal ikke lære om Israels kontekst, bare palestinernes, vi skal hele tiden presenteres for Israel som hevneren – selv etter slike pogromaktige angrep.

Slik blir vi medskyldige, fordi det skal framkalle forståelse for palestinernes sak selv etter den skjendigste terror.