FNs hovedforsamling stemte fredag for å la Den internasjonale straffedomstolen vurdere Israels politikk på Vestbredden, til tross for at Israel ikke er medlem av domstolen, som dermed ikke har jurisdiksjon over Israel. FNs vedtak er derfor en tilsidesettelse av Israels suverenitet.

FN har gjennom flere tiår ført en anti-israelsk linje og nørt opp under palestinernes følelse av særbehandling og av å være ofre til evig tid.

– Tiden er inne for at Israel holdes ansvarlig etter loven og for sine pågående forbrytelser mot vårt folk, sier Nabil Abu, talsmann for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Araberne er lei av palestinernes syting og korrupsjon i egen leir.

Men både vestlige land og islamske holder koken. Norge er med, men valgte denne gang å avstå.

Israel fordømte avstemningen før den ble holdt. 87 av FNs medlemsland stemte for, 23 imot, og 53 avsto fra å stemme. Norge var ifølge Times of Israel blant landene som avsto fra å stemme om resolusjonen.

NTB lar ikke en sjanse gå fra seg til å kalle Vestbredden for okkupert område. Dermed gjør nyhetsbyrået seg til talerør for fronten mot Israel. De jure er det tvilsomt om Vestbredden er okkupert i den tradisjonelle betydningen av ordet. Israel har dessuten inngått fredsavtale med Jordan. Men disse forbeholdene nevner aldri NTB.

Avstemningen i hovedforsamlingen fant sted dagen etter at Netanyahus nye regjering ble innsatt. Det er neppe noen tilfeldighet. Den brede alliansen av venstresiden og islamister har utpekt Netanyahu til hovedfiende, sammen med Bolsonaro og Trump.

NTB synes å tro at vedtaket i FN vil legge press på Israel. Men tiden arbeider mot både NTB og palestinerne.

Avstemningen i FN vil uansett være en utfordring for Benjamin Netanyahu, som nettopp har presentert Israels nye og ytterliggående regjering. I den sitter partier som vil annektere Vestbredden.

Netanyahu avfeide avsstemningen og dens premiss:

– Det israelske folk er ikke okkupanter på eget land eller okkupanter i vår evige hovedstad Jerusalem. Og ingen FN-resolusjon kan vri på den historiske sannhet, sa Netanyahu i en videosendt tale.

NTB nevner ikke med et ord at Israel ikke har ratifisert Straffedomstolen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.