Feature

Åtte unge menn er blitt dømt til tre års fengsel av en domstol i Kairo, etter at de i september ble arrestert for å ha produsert og offentliggjort en video som angivelig viser feiringen av to menns homobryllup.

Bildene viser en gruppe som feirer med jubelrop, dans og fyrverkeri, tilsynelatende i en elvebåt på Nilen, hvor to unge menn i dress og slips utveksler ringer, kysser og omfavner hverandre ved et kakebord.

En av de to tiltalte forsvarte seg ved å si at det simpelthen var bursdagsselskapet til en venn av ham, og at denne fikk en ring i gave. Det hele tok kanskje form av en improvisert spøk?

Under rettssaken beordret statsadvokaten en judisiell «fysisk» undersøkelse av de tiltalte for å «fastslå» hvorvidt de var homofile, en undersøkelse som konkluderte at ingen av dem noen gang hadde hatt seksuell omgang med andre menn.

Homofili er ikke forbudt i seg selv i Egypt, men legningen – reell eller tilsynelatende – forfølges i praksis rettslig likevel gjennom ymse anstendighetslover. I mai skal fire homofile ha blitt dømt til fire til tolv års fengsel for å ha organisert homofester hvor deltagerne drakk alkohol og kledde seg ut.

På tiårsdagen for mordet på Theo van Gogh, regissøren av «Submission», kan den ferske dommen fra Kairo få en til å reflektere over de forskjellige utslagene av islamsk justis i Europa og Midtøsten. En «uanstendig» video resulterer i fengsel ved rettslig justis, en annen i nedslaktning ved utenomrettslig justis. For Egypts vedkommende kan glasset anses både som halvfullt og halvtomt.