Södertälje Tingsrätt. Foto: Holger.Ellgaard / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Tingretten i Södertälje har dømt fire unge menn til fengselsstraffer for to grovt fornedrende ran i byen i vår. Ofrene ble slått og truet med pistol i munnen, en av dem også urinert på. Ranerne filmet ydmykelsen med mobiltelefoner.

To av ranerne er dømt til fem års fengsel og en tredje til fire års fengsel. Mannen som hentet det første ransofferet i bil, er dømt til 1,5 års fengsel. En fjerde siktet frifinnes.

I begge ranene ble karbondioksidpistoler benyttet som våpen, skriver Dagens Nyheter.

I det første ranet, i slutten av mars i år, ble en ung mann lurt til å bli med i en bil til et skogsområde. Der ble han frastjålet mobiltelefonen og jakken av to gjerningsmenn. Under slag, spark og trusler ble han også tvunget til å gi fra seg koder til mobiltelefonen og bank-ID. I tillegg ble han tvunget til å overføre penger.

Under ranet, som ble filmet, ble snus dyttet inn i munnen og nesen hans. Flere ganger fikk han også stukket et våpen i munnen.

Snaut to uker senere ble enda en mann ranet med samme brutalitet.

Ranerne tok kontakt med offeret gjennom en konto på Instagram, hvor de lokket med en ung kvinne. Ved hjelp av sosiale medier guidet kvinnen ransofferet til et sted i skogen, der ranerne gikk til angrep på ham med blant annet en rekke spark. Under ranet ble mannen tvunget til å kle av seg, og deretter ble han tisset på og truet med en pistol i munnen.

Politiets etterforskningsdokumenter går mer i detalj om voldsbruken enn svenske medier:

Dokument fra etterforskningen

 

De nå dømte mennene ble tiltalt for grovt ran. Ifølge dommen var begge ranene grove og planlagte. Tingretten la også vekt på at ranene var forbundet med ydmykelse.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.