Landet som mange ønsker skal boikottes og som blir sett på som et hinder for fred i Midtøsten, er det mest tolerante samfunnet i, nettopp, Midtøsten. Landet er Israel.

Mens homoseksuelle risikerer forfølgelse i store deler av Midtøsten, deltok oppimot 180.000 mennesker fredag i homoparaden i Tel Aviv i Israel.

—-

Over hele resten av Midtøsten er homoseksuelle og lesbiske forhold for det meste tabu. Noe som til dels skyldes religionens sentrale plass i dagliglivet og strenge kulturelle normer. Ekteskap mellom to personer av samme kjønn straffes med døden i Iran, Mauritania, Saudi-Arabia, Sudan og Jemen.

Homoseksualitet er lovlig i Israel, men ekteskap mellom homofile er forbudt.

Homoseksuelle tjenestegjør åpent i det israelske militæret og i nasjonalforsamlingen og mange populære artister er homoseksuelle. Men ledere for det homoseksuelle samfunnet mener Israel likevel har et langt stykke igjen før man kan snakke om likestilling.

Det går ikke an å inngå et homoseksuelt ekteskap i Israel, mest fordi det ikke finnes noen muligheter for å inngå et borgerlig ekteskap overhodet.

Israel viser sin raushet ved å akseptere homofile ekteskap som er inngått i utlandet. Når man leser dette kan da neppe Hamas fremstå som den mest fornuftige samarbeidspartner.

Man velger normalt en partner som ligner mest på en selv. Dessvere følger de multikulturelle tilhengerne en annen logikk.

Alle jødiske giftemål må godkjennes av en rabbiner og den jødiske religiøse ledelsen i landet anses homoseksualitet for å være en synd som innebærer et brudd med jødisk lov. Men staten anerkjenner ekteskap mellom personer av samme kjønn som er inngått i utlandet.

—-

Homoseksuelle i de palestinske områdene kan bli straffet
De fleste palestinske homoseksuelle holder sin legning hemmelig, og noen har flyttet til Israel for å leve i sikkerhet. På Vestbredden gjelder en jordansk lov fra 1951 som forbyr homoseksuelle handlinger. På Gaza-stripen gjelder en britisk lov fra 1936 som straffer seksuelle handlinger mellom menn med 10 års fengsel.

—-

Slik straffes homoseksualitet i Midtøsten:
Iran: Dødsstraff eller pisking.

Irak: Selverklærte shariadommere har dømt folk til døden for homoseksuelle handlinger, til tross for at landets lov ikke forbyr dem.

Kuwait: Opptil syv års fengsel.

Libanon: Opptil ett års fengsel.

Oman: Opptil tre års fengsel.

Qatar: Opptil syv års fengsel. Alle seksuelle handlinger utenfor ekteskap kan for muslimer straffes med døden eller pisking.

Saudi-Arabia: Dødsstraff ved steining for gifte menn, 100 piskeslag og ett års forvisning for ugifte menn. En ikke-muslimsk mann som har sex med en muslimsk mann straffes med døden ved steining. All  sex mellom ugifte er ulovlig, også sex mellom to kvinner.

Syria: Fengsel i opptil tre år.

De forente arabiske emirater: Ifølge noen tolkninger gjelder det dødsstraff. Andre lover gir fengselsstraff på 10-14 år for sex mellom to menn.

Jemen: 100 piskeslag eller ett års fengsel, men gifte menn kan bli dømt til døden ved steining. Kvinner risikerer tre til syv års fengsel.

Algerie: Opptil to års fengsel og bot.

Egypt: Loven mot prostitusjon er blitt brukt til å fengsle homoseksuelle menn.

Libya: Opptil fem års fengsel.

Marokko: Opptil tre års fengsel og bot.

Sudan: Pisking og fem års fengsel. Hvis noen blir tatt for tredje gang kan straffen bli døden.

Tunisia: Opptil tre års fengsel.

Kilde: ILGA, Statsstøttet Homofobi.

Det lover godt at Stortinget kappes i å få muslimske flyktninger til landet. Det vil sikkert øke den generelle toleransen i samfunnet.

Aftenposten