Det gjenstår å se om dekretet også vil gjøres gjeldende for Raif Badawi, en samvittighetsfange fengslet utelukkende for å ha benyttet seg av sin ytringsfrihet. Han har vært fengslet siden 17. juni 2012. Den 7. mai 2014 ble Raif Badawi dømt av straffedomstolen i Jeddah til 10 års fengsel og 1000 piskeslag etterfulgt av 10 års reiseforbud og et forbud mot å publisere i media og å delta i offentlig debatt. Foto: Ensaf Haidar/ PEN International/Wikimedia Commons

Myndighetene i Saudi-Arabia har avskaffet pisking som straffemetode, ifølge landets høyesterett. Endringen beskrives som en menneskerettsreform.

Domstolen opplyser at målet med endringen er at Saudi-Arabia skal opptre i tråd med internasjonale menneskerettighetsnormer.

Inntil nå har saudiarabiske domstoler kunnet idømme pisking som straff blant annet for drap og sex mellom personer som ikke er gift. Straffen har i noen tilfeller bestått av flere hundre piskeslag.

Heretter må domstolene velge mellom fengselsstraff, bøter eller samfunnsstraff – eller en kombinasjon av disse – i tilfeller der lovbryteren tidligere ville blitt pisket. Det går fram av en uttalelse fra høyesterett som nyhetsbyrået AFP fikk tilgang til lørdag.

– Utvidelse av reformer

Også nyhetsbyrået Reuters og den britiske kringkasteren BBC har referert til et direktiv fra Saudi-Arabias høyesterett om at pisking skal avskaffes. Beslutningen skal ha blitt tatt tidligere denne måneden.

– Avgjørelsen er en utvidelse av menneskerettsreformene iverksatt under ledelse av kong Salman og under direkte overoppsyn av kronprins Mohammed bin Salman, uttaler domstolen.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ser positivt på endringen, men mener den kommer i seneste laget.

– Dette burde vært gjort for mange år siden, sier Adam Coogle, visedirektør i organisasjonens avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

Rekordmange henrettelser

Selv om lovbrytere ikke lenger skal piskes, kan tyveri i Saudi-Arabia fortsatt straffes ved at domfeltes hånd kappes av. Alvorlige lovbrudd kan straffes med halshogging.

184 mennesker ble henrettet i landet i fjor, ifølge Amnesty International. Dette var ny rekord i landet som er verdens største oljeeksportør, med en svært sentral rolle i internasjonale forhandlinger om størrelsen på verdens oljeproduksjon.

Saudi-Arabia har et ekstremt konservativt, ikke-demokratisk sunnimuslimsk regime og et rettsvesen basert på sharialover. Mye av den politiske makten ligger i praksis hos kronprins bin Salman, selv om landet formelt sett er et eneveldig kongedømme.

Kronprinsen har gjennomført en rekke reformer, men også fått omfattende kritikk, blant annet etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. (©NTB)

 

Les også:

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.