Mohammed bin Salman ved den kinesiske mur sammen med Kinas ambassadør til Riyadh 21 februar. Foto:Bandar Algaloud/Reuters/Scanpix

Hvis kronprins Mohammed bin Salman vil ha forandringer, så skal det være på hans premisser. Aktivister som tar han på ordet og stikker av med rettigheter, vil han ikke ha noe av. Dem slår han hardt ned på.

Frihetslengtende kvinner representerer en trussel åpenbart og når det gjelder å stanse kvinnene tar regimet silkehanskene av. Jentene fra overklassen som hopper av i utlandet, blir jaget og om mulig brakt hjem. Men det gir dårlig PR.

Grensen går ved frie kvinner

Selv på hjemmebane gir forfølgelsen av kvinner dårlig PR, men der har man bedre kontroll.

Flere kvinnelige aktivister som ble pågrepet i en større aksjon i fjor, skal stilles for retten i Saudi-Arabia, melder statlige medier.

– Påtalemyndigheten vil meddele at den har konkludert i sin etterforskning og forberedt tiltalene og vil overføre dem til de rettmessige domstolene, heter det i en melding fra landets statlige nyhetsbyrå fredag.

Den korte uttalelsen sier ikke spesifikt at det er snakk om de kvinnelige aktivistene som ble pågrepet våren 2018, og den sier ikke når rettssakene skal holdes. (NTB)

Seksuelle overgrep

Det meldes at flere av kvinnene skal være utsatt for seksuelle overgrep og tortur. Det er neppe tilfeldig. Å tilhøre overklassen er ingen beskyttelse hvis man er jente.

Et titall kvinner ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene er anklaget for å undergrave rikets sikkerhet og gi støtte til statens fiender. Noen av kvinnene er løslatt, men flere sitter fortsatt fengslet.

Familiemedlemmer og rettighetsgrupper sier noen av kvinnene har vært utsatt for seksuelle overgrep og tortur under avhør. Saudi-Arabias regjering har avvist påstanden.(NTB)

At kvinnene stilles for retten er påfallende, all den stund kronprinsen fikk et alvorlig omdømmeproblem etter drapet på Jamal Khashoggi. Mohammed bin Salman sender et tydelig signal. Han får ikke noe problemer med det i land som Kina og Pakistan. Men i Vesten er romansen over. Der vil han ha forspilt sine sjanser til å fremstå som en reformator.

Forræder!

Blant dem som fortsatt sitter fengslet, er professor emerita Aziza al-Yousef og Loujain al-Hathloul. Sistnevnte satt fengslet i over 70 dager i 2014 for å ha forsøkt å kjøre bil fra nabolandet De forente arabiske emirater og inn i Saudi-Arabia.

Etter arrestasjonene i fjor ble enkelte av kvinnene avbildet på forsidene av statsstøttede aviser med ordet «forræder» stemplet i rødt over bildene. (NTB)

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.