Pro-demokratiske demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen i Khartoum 30. juni, mens tilhengere av den styrtede Omar al-Bashir planlegger demonstrasjoner andre steder i byen. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters/Scanpix

Sudan har reformert strenge islamske lover. Nå får ikke-muslimer lov å drikke alkohol, pisking forbys, og det er ikke lenger dødsstraff for å forlate islam.

Reformene kommer om lag ett år etter at landets mangeårige islamistiske diktator Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av etter å ha styrt landet i 30 år.

– Vi vil fjerne alle lover som bryter menneskerettighetene i Sudan, sa justisminister Nasredeen Abdulbari søndag.

Reformene ble vedtatt i nasjonalforsamlingen forrige uke, men det var først søndag at innholdet ble gjort offentlig kjent.

Ikke-muslimer kan nå få drikke alkohol såframt de ikke gjør det offentlig og ikke forstyrrer ro og orden, ifølge Abdulbari. Det er heller ikke lenger straffbart å konvertere fra islam til en annen religion. Kvinner trenger ikke lenger tillatelse fra en mannlig slektning for å reise med barn, og pisking som straffeform avskaffes.

Tidligere denne uken ble det kjent at Sudan forbyr kjønnslemlestelse av jenter og kvinner.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.