Nytt

Omar al-Bashir i nasjonalforsamlingen 1. april. Problemet for land som Sudan er at folk ønsker å gjøre rent bord, men makthaverne driver stolleken. Selv om en må ut, er det mange andre igjen. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters/Scanpix

Sudans president Omar al-Bashir går av, uttaler en provinsminister i landets regjering til lokale medier, ifølge Reuters.

Det har lenge vært kjent at det er krefter innad i maktapparatet som har støttet masseprotestene som nå har pågått i lang tid.

Omar al-Bashir førte en morderisk politikk i Darfur-regionen og er tiltalt for folkemord av Den internasjonale straffedomstolen.  Han kunne likevel besøke land som Sør-Afrika og Tyrkia uten at noe skjedde.

Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt.

Bashir har styrt Sudan i 30 år, og demonstrantene har forsøkt å få hæren til å stille seg bak kravet om at han må gå av.

Folkemord

USA og Storbritannia har bedt sudanske myndigheter om å svare på demonstrantenes krav, og de to landene har også bedt myndighetene om å unngå bruk av vold.

75 år gamle Bashir har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser. (NTB)

 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her