Sakset/Fra hofta

Den arabiske ligas omfavnelse av Sudan Omar Hassan al-Bashir var åpenlys og demonstrativ. På alle mulige måter understreket de arabiske landene at Sudans krigsforbryter-etterlyste president var deres mann. Hans sak var deres sak.

Emiren av Qatar møtte Bashir på flyplassen. De arabiske lederne sørget for å vise seg sammen med Bashir, og for at ikke noen skulle være i tvil, stilte landene seg solidariske med Bashir i slutterklæringen:

«We stress our solidarity with Sudan and our rejection of the ICC decision against President Omar al-Bashir,» the leaders said in a joint statement read out by Arab League chief Amr Mussa after the summit.

Det er å frata seg selv all moralsk legitimitet. Kritikken av Israel for Gaza pulveriseres i samme øyeblikk som man stiller seg solidarisk med en mann som er ansvarlig for en etnisk rensing som har kostet minst 300.000 mennesker livet.

Bashir oppfører seg akkurat som Saddam Hussein: når det internasjonale samfunn forsøker å trekke en grense, svarer Bashir med å kaste ut 13 hjelpeorganisasjoner. Over en million mennesker risikerer sultedøden i mai.

Bashir viser seg som en typisk arabisk diktator: menneskeliv betyr ingenting. Denne mannen solidariserer araberlandene seg med.

For virkelig å gni det inn sørget Den arabiske liga for å strø æresbevisninger over en etterlyst statssjef mens FNs generalsekretær var til stede. Dermed fikk man ydmyket både ham og Den internasjonale straffedomstolen.

Kun ett land var ikke til stede: Egypt, men til gjengjeld hadde president Hosni Mubarak mottatt Bashir på forhånd, for sikkerhets skyld. Bashir dro fra Qatar på pilgrimsferd til Mekka. Dermed får han også den religiøse velsignelsen.

Arab League Rallies Behind ICC-Indicted Sudanese President