Kenyas nye grunnlov trådte i kraft fredag, men seremonien ble overskygget av at Sudans etterlyste president Omar al-Bashir var til stede. Kenya har ratifisert avtalen om Straffedomstolen og skulle ha arrestert ham. I stedet lot de ham være æresgjest. Det var en dårlig start for den nye grunnloven, mente bla. Human Rights Watch.

Al-Bashirs deltagande hotade att överskugga den ceremoni där Kenyas president Mwai Kibaki i Nairobis största park skrev under den nya grundlagen. Tusentals kenyaner trängdes i Uhuru-parken och viftade med flaggor, militärer paraderade, helikoptrar flög och kanonsalut med 21 skott högtidlighöll händelsen.

Men det faktum att Sudans president al-Bashir, åtalad av Internationella brottmålsdomstolen ICC för folkmord och krigsförbrytelser i Darfur, gick leende runt i parken och hälsade på andra besökande afrikanska ledare mötte hård kritik från omvärlden.

Eftersom Kenya har undertecknat ICC-avtalet hade människorättsorganisationer, bland dem Human Rights Watch (HRW), krävt att al-Bashir skulle gripas om han kom till landet.

– Kenya kommer att för alltid ha svärtat ned firandet av sin länge efterlängtade konstitution om landet välkomnar en internationellt efterlyst person till festligheterna, sade Elise Keppler från HRW:s internationella rättsavdelning inför ceremonin.

I Haag sade ICC att president al-Bashirs besök i Kenya nu rapporteras till FN:s säkerhetsråd så att «lämpliga åtgärder kan vidtas».

TT-AFP