Den svenske, drapstruede kunstneren Lars Vilks ble innbudt av Utenriks-foreningen på Høyskolen i Jönköping for å holde et forelesning om ytringsfrihet. Forelesningen ble imidlertid avlyst i siste øyeblikk:

Han har blivit världsberömd för sina kariaktyrer av profeten Mohammed som rondellhund. Cch nyligen greps flera personer misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks. I eftermiddag var det tänkt att han skulle föreläsa om yttrandefrihet. Han var inbjuden Utrikespolitiska föreningen. Men i sista stund stoppades föreläsningen av skolans ledning.
– Det finns väldigt starka känslor förknippade med besöket. Vi är verksamma i många islamska länder där det finns extremgrupper som kan förknippa vår verksamhet med de starka känslor som råder runt Lars Vilks, säger Niklas Adler som är vd och akademisk ledare för internationella Handelshögskolan.

Adler tycker inte att man överdriver genom att ställa in Lars Vilks besök. Vilks själv hade gärna kommit och föreläst i Jönköping.
– Det blir komiskt att man censurerar en debatt om yttrandefriheten, det är att gå rätt långt, säger han till Nyheterna.

Den tänkta föreläsningen har vållat en hel del debatt och Utrikespolitiska föreningen har fått ta emot synpunkter från muslimska studenter på skolan. Men enligt Noopur Parekh har det varit sansade reaktioner.
– Det har varit under vänliga och lugna former. Men vissa studenter har tyckt att det inte varit en bra idé.

Sveriges Radio: Vilks stoppas på Högskolan

Via Snaphanen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂