Peter Franke heter en journalist i Värmlands Folkblad. Lars Vilks besøkte Karlstad mandag og snakket om ytringsfrihet. Studentene og Vilks måtte legge 25.000 på bordet for at møtet skulle kunne holdes. Det er ikke Franke opptatt av. Han er opptatt av hvordan verden ville sett ut hvis alle var som Vilks.

Konsten ska provocera och väcka starka känslor, och den juridiska rätten att häda och kritisera alla religioner är oinskränkt. Men det finns en annan aspekt på yttrandefriheten än den rent juridiska.

Vad sägs om lite omtanke, respekt och tolerans? Omtanke kring konsekvenserna av det man skapar. Respekt för andra människors åsikter och religioner. Tolerans för oliktänkande och olikheter.

Vilks konstnärskollega Dan Park har visat både bristande respekt och tolerans. Han hängde en burk märkt Cyklon B på en synagoga och gjorde en affisch på ordföranden i Afrosvenskarnas Riksförbund med skylten ”Vår negerslav är bortsprungen”.

Park fälldes för hets mot folkgrupp, men hyllas av Trykkefrihedsselskabet. Och i Lars Vilks föredrag visar han uppskattande flera av Parks verk, men inte de han blev fälld för. Varför inte, blir frågan?

Vilks gillar inte lagen om hets mot folkgrupp. Han tycker att konsten ska vara fri att säga och göra vad som helst. I hans fall handlar det inte om att häckla makten utan om att sparka nedåt.

Men hur skulle världen se ut om alla konstnärer och opinionsbildare hela tiden satsade fullt ut på att provocera och häckla miljarder människor eller som Lars Vilks föreslår missbrukar yttrandefriheten? Det skulle inte bli en särskilt trevlig plats.

 

http://www.vf.se/asikter/ledare/jag-ar-inte-lars-vilks#.VQfaFNnp5eE.twitter