Kommentar

Frankrike kritiserte igår Sverige for å ha gitt visum til flyktningeministeren fra Hamas-regjeringen. Frankrike viste til en klausul i Schengen-avtalen om at andre medlemsland skal informeres i kontroversiell saker. Var de blitt informert hadde Frankrike sagt nei, sa en fransk talsmann.

Sverige svarer at den konsultasjonsordningen Frankrike viser til bare er noe som er foreslått, ikke vedtatt. Men Frankrike tar visumet til Hamas-ministerenn Atef Adwan alvorlig nok til å protestere.

Till Ekot säger Olivier Guerot, talesman för franska ambassaden i Stockholm, att Frankrike skulle avslagit Atef Adwans visumansökan om landet informerats på rätt sätt. Sverige hade inte sänt information om Adwans visumansökan genom ett speciellt system mellan Schengenländernas huvudstäder. Frankrike missade därmed ansökan och Adwans visum utfärdades.

Nils Eliasson, Sveriges generalkonsul i Jerusalem, säger till Ekot att Frankrike fått all nödvändig information om Adwans ansökan. Enligt honom finns det inget speciellt system för att informera andra Schengenländer om visumansökningar från Hamas-företrädare, men Schengenländerna ska ha diskuterat att införa det.

I Norge ble det svenske visumet brukt som eksempel på at det er mulig å gi visum til en Hamas-politiker. Men det inntrykket stemmer altså ikke. Også Sverige får på pukkelen, og det av Frankrike, det mest arabofile landet i EU.

Det var også Frankrike som blokkerte Sverige-besøket til de to Hamas-parlamentarikerne Salah al Bardawil och Mohammad al Rantiss ved å nekte dem visum til Schengen.

Deres søknad ligger nå i UDI. Men det virker nærmest utenkelig at Norge kan trosse Frankrike og EU.

Fransk kritik mot Hamas-besök