Foto: Migrationsverket/Facebook

Ale kommune i Västra Götaland vil gi innvandrere tilskudd til å returnere til hjemlandet og bli der. Det vekker sinne, først og fremst fra Centerpartiet.

Omkring 20 prosent av Sveriges innbyggere har i dag innvandrerbakgrunn.

Mange av de «nye svenskene» kommer fra land fjernt fra svensk og europeisk kultur, noe som har gjort integreringen og tilpasning til det svenske samfunnet krevende.

Sverige er blitt et land fylt opp av ulike grupper, klaner og kulturer som har nokså lite med hverandre å gjøre. Fellesskapet er i stor grad forvitret.

Dette merkes særlig i storbyene, som Stockholm, Göteborg og Malmö, men også i mindre kommuner rundt om i landet.

De borgerlige partiene, og da spesielt Sverigedemokraterna, har prøvd å gjøre dette til en hovedsak i sin politikk.

Også Moderaterna har kommet etter så smått, og begynt å ta avstand fra den svært innvandringsliberale arven etter tidligere partileder og statsminister Fredrik Reinfeldt.

I Ale kommune i Västra Götaland er nettopp Sverigedemokraterna og Moderaterna de største partiene, og styrer kommunen.

Fria Tider beretter om hvordan man i Ale nå vil ta relativt drastiske grep i  kommunen. Målet er retur for innvandrere som (ennå) ikke har fått svensk statsborgerskap eller permanent opphold. De er det åpenbart en del av:

Styret vill både kartlägga invandringens kostnader och driva kampanj för att få invandrare att återvandra.

I sociala medier informerar man om vilka bidrag som invandrare som frivilligt väljer att åka hem har rätt till.

«Du som har tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd och har bestämt dig för att flytta tillbaka till ditt hemland kan ibland få bidrag för hemresan för dig och din familj. Bidraget betalas ut av Migrationsverket enligt svensk lag», skriver kommunen på sin Facebooksida.

Robert Jansson, gruppeleder for Sverigedemokraterna i kommunen, kommenterwr kampanjen i P4 Göteborg.

– Vi vill höja kunskapsnivån ute bland dem som det berör. Informationen har funnits på Migrationsverket hemsida under lång tid och nu tycker vi att det är viktigt att lyfta den här informationen, säger han.

Men en slik kampanje vekker som forventet sterk kritikk i en del politiske miljøer. Spesielt reageres det fra en av  Centerpartiets lokalpolitikere, ved navn Aida Karimli:

– Det knöt sig i magen när jag hörde det, säger Aida Karimli (C), ersättare i fullmäktige tidigare i maj till Göteborgsposten.

Også hennes partifelle Jessika Loftbring (C) kommer med sterk kritikk:

– Man säger att det är av en behjärtansvärd orsak, man vill informera för att vara snäll. Men jag tror snarare att man önskar se en viss målgrupp åka, och då tycker jag att man är oärlig, Jessika Loftbring till P4 Göteborg.

Noen svenske partier mener altså det vil være bra om en del innvandrere reiser tilbake dit de kom fra, mens andre partier ser på dette som noe helt uhørt.

Å få gjennomført slike returer i en noe større skala, så det virkelig vil merkes i samfunnet, regnes i dag som politisk nokså umulig i dag. Det «nya Sverige» er kommet for å bli.

Les også: 

Göteborg kommune jubler for høy befolknings­vekst. Innbyggerne fortviler

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.