Sverige risikerer å bli et friområde for IS-terrorister. Foto: WELAYAT SALAHUDDIN / AFP/ NTB – Pixabay

Dersom Sverige ikke skjerper sine terrorlover, vil landet bli tilfluktssted for IS-terrorister, som følge av at foreningsfrihet trumfer kriminalisering av medlemskap i terrororganisasjoner. Det er et akutt behov for å stramme til, mener statsadvokaten.

På grunn av andre EU-lands mer omfattende terrorlover, risikerer Sverige å bli en frisone for tidligere IS-krigere, et sted de kan reise til for å unnslippe straff. Det melder Ekot.

Per Lindqvist, statsadvokat ved den nasjonale enheten for sikkerhetssaker, synes det er på høy tid å stramme inn lovene.

– Det är fortsatt ett angeläget och närmast akut behov skulle jag vilja säga, sier han til Ekot.

I andre land er det ulovlig å delta i en terrororganisasjon, mens det i Sverige kreves at du utfører en handling som å håndtere våpen for å ha begått en forbrytelse. Dette fordi kriminalisering av medlemskap ble ansett for å være i strid med foreningsfriheten i den svenske grunnloven, skriver Nyheter Idag.

Lovendringen som kriminaliserer forbindelser med terrororganisasjoner kom for ett år siden, men hittil har ingen personer blitt tiltalt eller arrestert i henhold til den.

– Vi ser ju lite grann på vårt närområde och länder som vi gärna jämför oss med som har den här lagstiftningen på plats och haft den på plats under många år, så riskerar vi ju att vi får individer som kommer till Sverige för att undgå straffprocesser i andra länder. Det tror jag kan bli ett bekymmer i framtiden och jag tror man kan säga att det är ett bekymmer nu, säger han till Ekot.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.