Nytt

Statsminister Fredrik Reinfeldt har gitt et intervju i anledningen at det snart er et halvt år siden Taimour Abdulwahab forsøkte å sprenge seg selv i lufte i julerushet i Stockholm.

Man kan undre seg på hva som foregår inne i hodet på en regjeringssjef som opplever å møte terroren. Reinfeldt uttalte seg meget vagt og forsiktig dagen etter 11. desember.

Det han er opptatt av nå er at ikke angrepet førte til noen fordømmelse av muslimer. Reinfeldt er viss på at svært få av Sveriges 400.000 muslimer har sympatier med selvmordsbomberen. Han er også sikker på at islam ikke har noe med terror å gjøre.

Inför ett samlat pressuppbåd menade han att den svenska öppenheten och friheten bestått, trots det som hände.

– Det är viktigt att understyrka. Det han gjorde mot oss var en attack på vår öppenhet och frihet. Det innebar en risk för att människor skulle misstänkliggöra varandra och börja missförstå islam. Men jag tror att detta i grunden är djupt oönskat av det svenska folket, som älskar sin öppenhet och frihet. Mitt intryck är att vi bestod prövningen.

Reinfeldt kopplade också samman terrordådet med den arabiska våren, där de folkliga upproren avlöst varandra, och med Usama Bin Ladins död.

– Jag har känslan av att vi skriver på ett nytt kapitel när det gäller den muslimska världen, ett mer hoppingivande sådant. Det hoppas jag ska leda till att fler muslimskt dominerade länder genomför demokratiska reformer, lite som Turkiet har utvecklats. Om vi nu stänger dörren till Bin Ladin och extremismen, då är det väldigt hoppingivande för framtiden.

Enligt statsministern har inte heller farhågorna som fanns om att självmordsdådet skulle leda till ökad islamafobi besannats.

– Jag upplever att vi stått upp mot prövningen, även om vissa försökte måla upp en bild av en världsreligion som inte är korrekt. Vi har över 400 000 muslimer i Sverige, väl integrerade de flesta av dem. De allra flesta har inget annat än tydligt förakt mot den här typen av beteende.

Statsministern avslutade med att slå fast att han ser på Sverige som en plats där alla världsreligioner får plats.